"У європейському руслі": Данилишин розповів, чому посприяє зменшення ліміту за розрахунком готівкою до 50 тис. гривень — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"У європейському руслі": Данилишин розповів, чому посприяє зменшення ліміту за розрахунком готівкою до 50 тис. гривень

Особисті фінанси
2426
Голова ради Національного банку Богдан Данилишин вважає, що зниження Національним банком граничну суму розрахунків готівкою з 150 тис. гривень до 50 тис. гривень буде сприяти подальшому розвитку безготівкових розрахунків та детінізації економіки.
Данилишин вважає, що зниження граничної суми за готівковими розрахунками – крок, зроблений НБУ в правильному напрямку з кількох точок зору.
На його думку, встановлення лімітів на розрахунки готівкою є європейською практикою, так як такі обмеження діють в 13 країнах Європи.
“Тому вважаємо, що Національний банк України діє в абсолютно європейському руслі”, – зазначив Данилишин.
Також він висловив надію на те, що це рішення буде сприяти збільшенню обсягів безготівкових розрахунків, і, відповідно, залучення додаткових ресурсів для кредитування економіки.
Данилишин очікує, що в результаті зниження ліміту на розрахунки готівкою виростуть надходження до державного бюджету за рахунок більш повного оподаткування торгівлі та сфери послуг, що, як наслідок, призведе до стимулювання зростання ВВП.
Він зазначає, що за останніми розрахунками Міністерства економічного розвитку і торгівлі, ініціатива НБУ буде стимулювати зниження рівня тіньової економіки на 2%.
“Фактором детінізації тут є підвищення контрольованості та прозорості грошових потоків”, – зазначає голова ради НБУ.
Також Данилишин упевнений, що в результаті виросте число клієнтів-користувачів платіжних карт, що принесе банкам додаткові ресурси на поточних рахунках і комісійну винагороду.
На його думку, в результаті це стане одним з інструментів оздоровлення банківського сектора і виросте конкуренція серед банків за клієнтів.
Данилишин відзначає, що в переважній більшості українці не відчують змін від рішення НБУ.
“Розмір встановленого ліміту розрахунку готівкою дуже м’який, адже практично на порядок перевищує середньомісячну зарплату по країні. У той же час в європейських країнах ліміт практично можна порівняти з розміром середньої зарплати, як приклад, у Франції – втричі менше”, – зазначає голова ради НБУ .
Данилишин переконаний, що деякі незручності від рішення НБУ можуть відчути лише підприємці та компанії, які працюють в тіньовому секторі економіки.
“Однак, в даний час при коректному застосуванні цього рішення, поліпшенні рівня банківського обслуговування та окремих поточних операцій банків, мінуси нівелюються і тіньова частка розрахунків повинна буде знизитися. Це в свою чергу призведе і до зменшення рівня тінізації економіки”, – вважає він.
Нагадаємо, з 4 січня гранична сума розрахунку готівкою для громадян знизилася в 3 рази до 50 тис. гривень.
За матеріалами:
Українські Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас