Суд США визнав законність позовів інвесторів до Volkswagen — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Суд США визнав законність позовів інвесторів до Volkswagen

Фондовий ринок
194
Американський суд визнав законними вимоги інвесторів, які розраховують на відшкодування збитків, понесених ними у результаті різкого падіння вартості акцій німецького автоконцерну Volkswagen AG на тлі “дизельного скандалу”, пише газета The Wall Street Journal.
Федеральний суддя Чарльз Брейер ухвалив рішення про те, що позови інвесторів до Volkswagen, колишньому головному виконавчому директору автовиробника Мартін Вінтеркорн, а також до інших топ-менеджерів, мають законну силу.
Таке рішення суду підвищує ймовірність збільшення витрат Volkswagen на врегулювання наслідків “дізельгейта”, відзначають експерти.
У Volkswagen вважають, що справа про законність вимог інвесторів має розглядатися в Німеччині, де суди менш схильні присуджувати позивачам великі суми відшкодування збитків.
Як повідомлялося, Volkswagen у вересні 2015 року зізнався в тому, що встановлював на свої автомобілі спеціальне програмне забезпечення, занижує дані про викиди шкідливих речовин. В цілому дизельним скандалом виявилося порушено понад 11 млн автомобілів.
До теперішнього часу автовиробник уклав ряд угод про врегулювання наслідків скандалу з автовласниками і дилерами, які передбачають компенсації у цілому на суму $ 17,5 млрд, відзначає WSJ.
У 2015 році до автоконцерну, що не має лістингу в США, було подано кілька судових позовів від імені власників ADR Volkswagen – ці претензії були об’єднані в один класовий позов. Крім цього, відшкодування втрат вимагають і власники облігацій Volkswagen.
Капіталізація Volkswagen впав приблизно на $ 63 млрд після того, як вибухнув “дизельний скандал”. Інвестори звинувачують автовиробника в тому, що він не проінформував їх своєчасно про фінансові ризики, що виникли в результаті “дізельгейта”.
У Volkswagen вважають, що американський суд не володіє юрисдикцією для вирішення питання про відшкодування шкоди інвесторам. Однак суддя Ч.Брейер наполягає, що американське законодавство повинно бути застосовуване в даному випадку, оскільки ADR продаються і купуються в США, влада країни “зацікавлені в захисті своїх інвесторів від шахрайства з цінними паперами”.
За рішенням американського суду, інвестори можуть пред’явити позови М.Вінтеркорну, а також колишньому керівнику підрозділу Volkswagen в США Майклу Хорну і главі бренду VW Герберту дис.
Volkswagen вважає необгрунтованими претензії інвесторів.
“Volkswagen впевнений, що претензії власників ADR необгрунтовані, і ми збираємося довести це в ході судових розглядів”, – йдеться в заяві автоконцерну.
За матеріалами:
The Wall Street Journal
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас