Мінекономрозвитку: зниження граничної суми розрахунків готівкою виведе з тіні 2% ВВП — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Мінекономрозвитку: зниження граничної суми розрахунків готівкою виведе з тіні 2% ВВП

Казна та Політика
604
Рішення НБУ про зниження граничної суми готівкових розрахунків за участю фізичних осіб до 50 тис. грн протягом одного дня позитивно вплине на процес детінізації економіки, свідчать розрахунки Міністерства економічного розвитку і торгівлі.
За даними міністерства, детінізація відбудеться за рахунок зменшення можливостей легалізації доходів (сумнівних або незаконних) шляхом придбання і продажу цінностей, нерухомості, послуг високої вартості.
Крім того, таке обмеження сприятиме істотному зменшенню готівки в обігу в межах обсягів, що перевищують поточні потреби споживача.
Зокрема, це відіб’ється на результатах розрахунку рівня тіньової економіки монетарним методом в межах 4 процентних пунктів, за інших рівних умов знизить інтегральний показник тіньової економіки приблизно на 2 процентних пункту.
Нагадаємо, що за підрахунками Мінекономрозвитку, в I півріччі 2016 року рівень тіньової економіки становив 38% від офіційного ВВП, що на 4 процентних пункти менше в порівнянні з показником відповідного періоду 2015 року.
Національний банк України з січня 2017 року знизив граничну суму розрахунків готівкою за участю фізичних осіб з 150 тис. грн до 50 тис. грн.
За матеріалами:
Дзеркало Тижня
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас