Долар VS євро: "зелений" йде у відрив — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Долар VS євро: "зелений" йде у відрив

Валюта
3896
Слабкі економічні показники країн єврозони і політична нестабільність всередині ЄС сприяли зниженню курсу євро по відношенню до долара на мінімальний рівень за останні тринадцять років. Зараз на валютному ринку за один євро дають 1,05 доллара.
Розхитування Європи
Найбільшим викликом для майбутнього ЄС в році, що минає, став Brexit, що поклав початок процедурі виходу Великої Британії зі складу Євросоюзу. При цьому виникне небажаний прецедент, яким зможуть скористатися і інші країни Європи. З відходом Великої Британії ЄС втрачає важливий економічний і фінансовий центр, що неминуче вплине на курс євро і економічне благополуччя всього Євросоюзу.
Зі свого боку, Велика Британія також зазнає значних економічних втрат від виходу з ЄС. Вихід з єдиного торгового простору з ЄС, за оцінками казначейства Великої Британії, коштуватиме країні 73 млрд євро щорічно. Низка британських банків і компаній вже розглядають можливість перенесення своїх офісів в Ірландію.
Також серйозним ударом по стабільності Євросоюзу можуть стати президентські вибори у Франції, які відбудуться в квітні 2017 року, в результаті яких влада у Франції може отримати політичні сили, які дотримуються ідей децентралізації в ЄС. Відцентрові тенденції в низці країн Євросоюзу збережуться і в 2017 році. Як і Brexit, така ситуація підвищує політичні ризики і сприяє подальшому зниженню курсу євро по відношенню до долара та інших світових валют.
Несподівана перемога Дональда Трампа, всупереч численним негативним прогнозам, поки не призвела до відчутних економічних наслідків. Подальше зростання на фондових ринках США і зміцнення долара може означати, що бізнес та інвестори поки що не бачать загрози для себе в діях нової американської адміністрації.
Багато чого буде залежати від тих кроків, які зробить Трамп на своїй посаді, і від реакції фондових і валютних ринків на ці кроки. Тому прямої загрози стабільності долара, в зв’язку з американськими виборами, в найближчій перспективі не очікується.
США попереду, Європа відстала
На відміну від Євросоюзу, американська економіка краще і швидше оговталася від кризи і зараз демонструє всі ознаки швидкого відновлення.
Знижений до мінімуму рівень безробіття і впевнене економічне зростання дозволило Федеральній резервній системі (ФРС) вдруге підняти облікову ставку, тепер до 0,75%. З перспективою можливості подальшого підвищення ставок, що робить долар більш привабливим для інвесторів у порівнянні з іншими валютами.
Зростання процентних ставок і стійке становище долара призвело до підвищення прибутковості американських облігацій до 2,5% і вище. Для порівняння, прибутковість німецьких облігацій не перевищує 0,2%. Отже є всі підстави припускати подальше зростання долара в наступному році.
Економічні показники країн Євросоюзу, навпаки, залишають бажати кращого. Нестійке економічне зростання і безробіття, яке продовжує залишатися на рівні 10%, змусили Європейський центральний банк (ЄЦБ) в 2016 році знизити облікову ставку до 0%.
Крім того, на вартість євровалюти чинять сильний вплив і дезінтеграційні процеси в ЄС, майбутні вибори у Франції, Німеччині та Іспанії, слабке становище італійських банків, міграційна криза.
Спроби євро відновити зростання ускладнюються діями ЄЦБ, який проводить політику «дешевих грошей» для порятунку країн єврозони від рецесії, а країн Південної Європи від фінансової кризи. Водночас ФРС схиляється до жорсткішого контролю фінансової політики і відмови від необмеженого грошового стимулювання економіки.
Відмова ФРС від політики «монетарного допінгу» і підвищення облікової ставки підштовхує інвесторів до розпродажу євро на користь долара. Особливо з огляду на більш впевнене зростання американської економіки на тлі економіки єврозони, що скачується в рецесію.
Долар VS євро: "зелений" йде у відрив
В результаті долару нічого не залишається, як продовжувати зміцнюватися по відношенню до євро. Так, в листопаді-грудні долар продемонстрував різке зростання і зміцнився по відношенню до євро на 9%, вперше з 2003 року піднявшись до рівня 1,035.
Під тиском економічних проблем ЄЦБ був змушений оголосити про продовження програми кількісного послаблення до кінця 2017 року, в рамках яких ЄЦБ буде викуповувати боргові зобов’язання на суму 80 млрд євро на місяць, а з квітня 2017 року щомісячний обсяг викупу буде знижений до 60 млрд. За період з 2015 до 2017 року очікувана емісія ЄЦБ в рамках виконання програми становитиме близько 2,7 трлн євро, що є і залишиться однією з головних причин зниження курсу євро.
Згідно з експертними прогнозами, якщо 2017 рік не внесе великих змін в політичну і економічну ситуацію, в середньостроковій перспективі можна очікувати зниження вартості євро до рівня одного долара.
Долар VS євро: "зелений" йде у відрив
Наслідки для України
Якщо курс євро надалі продовжить зниження, це може негативно вплинути на експорт українських товарів до Європи.
За даними Міністерства економічного розвитку і торгівлі, частка експорту в країни ЄС в загальному обсязі експорту становить 41% і продовжує зростати.
Падіння курсу євро знижує рівень прибутковості у експортерів, які працюють з країнами Євросоюзу.
Крім того, євро, що подешевшав, робить українську продукцію менш конкурентоспроможною на ринках ЄС, і навпаки, європейські товари стають більш конкурентоспроможними на зарубіжних ринках.
 
За прогнозами експертів, в 2017 році можна очікувати продовження тенденції здешевлення євро по відношенню до долара. В такому разі, в середньостроковій перспективі кращою валютою для заощаджень продовжить залишатися долар.
Сергій Савенко
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас