Молдова шукає інвестора для створення лоукост-аеропорту — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Молдова шукає інвестора для створення лоукост-аеропорту

Світ
1882
Уряд Молдови планує відновити роботу аеропорту Бєльці-Лядовени (Бєльці). Він розташований на півночі країни, в 80 км від кордону з Україною.
“Передбачається, що завдяки модернізації аеропорту аеропорту “Бєльці-Лядовени” буде покращено повітряну інфраструктуру для північної частини Молдови, як для вантажів, так і для пасажирів, відновляться регулярні пасажирські рейси з міжнародного аеропорту Бельц в якості аеропорту low-cost, у тому числі шляхом включення його у Вільну економічну зону “Бєльці”, — повідомляє сайт noi.md.
Раніше компанія Polo Invest (Латвія) за замовленням Міністерства транспорту та дорожньої інфраструктури Молдови представила проект North Aiport Moldova. Цей план модернізації аеропорту Бєльці-Лядовени може бути реалізований у два етапи. На першому буде побудований новий термінал площею 2,5 тис. кв. м із пропускною спроможністю 500 тис. пасажирів на рік. Вартість робіт оцінюється в 4,5 млн євро.
На другому етапі побудують більш потужний термінал — площею 25 тис. кв. м і пропускною здатністю 1,5 млн пасажирів на рік. Також буде споруджена нова ЗПС довжиною 2800 метрів (діюча смуга має довжину 2240 метрів) і чотиризірковий готель. Загальна вартість другого етапу оцінюється в 35 млн євро.
Зараз уряд Молдови активно шукає інвесторів для реалізації проекту. ТЕО вже направлено в Європейський банк реконструкції і розвитку, Європейський інвестиційний банк та інші фінансові структури. Проектом зацікавився Азербайджанський фонд заохочення експорту та інвестицій AZPROMO), який пропонує провести модернізацію аеропорту у форматі державно-приватного партнерства.
Тендер з відбору інвестора передбачається провести в першій половині 2017 р.
Зараз в Молдові функціонує лише один міжнародний аеропорт — у Кишиневі. У 2013 році він був переданий в концесію російському інвестору. Аеропорт Бєльці-Лядовени буде конкурувати також з румунськими аеропортами Ясси (відстань 100 км) та Сучава (150 км), а також українськими аеропортами Вінниця (220 км), Чернівці (190 км) і, можливо, Одеса (310 км).
В даний час Бельцьким аеропортом управляє державна авіакомпанія “МолдАэроСервис” (Moldaeroservice), перебуває в підпорядкуванні Міністерства транспорту та дорожньої інфраструктури Молдови.
Міжнародний аеропорт Бєльці-Лядовени був зданий в експлуатацію в 1988 р. Пік авіатранспортних перевезень припав на 1991 р. Тоді з Бельцького аеропорту виконувалися пасажирські рейси в 14 міст, в тому числі в Москву, Київ, Ростов-на-Дону, Ригу, Саратов, Сімферополь та ін. З 1993 р. регулярні рейси припинилися.
Діяльність міжнародного аеропорту Бєльці-Лядовени була припинена 14 вересня 2015 року, коли за клопотанням директора Органу цивільної авіації Мірчі Мелеки у закладу було відкликано ліцензію.
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас