Приховані загрози: Що чекає в 2017 році на ринки, що розвиваються — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Приховані загрози: Що чекає в 2017 році на ринки, що розвиваються

Світ
375
2016 рік був досить непередбачуваним для інвесторів, у тому числі і орієнтованих на ринки, що розвиваються. Але 2017-й, швидше за все, буде не менш нестабільним.
Рік тому на світову економіку найбільше впливали низькі ціни на нафту і проблеми в Китаї, зараз ситуація трохи покращилася, незважаючи на наслідки референдуму у Великобританії, результати виборів президента США і підвищення ключової ставки Федеральною резервною системою (ФРС) вдруге за десять років.
«У довгостроковій перспективі на ринках буде видна тенденція до підвищення за рахунок зростання вартості компаній, що відновлення цін на сировинні товари і здорових інвестиційних потоків, пов’язаних зі структурними реформами в ряді країн», — говорить головний стратег Pictet Asset Management Лука Паоліні.
Втім, інвестори можуть втратити інтерес до країн, які Bank of America Merrill Lynch назвав «крихкою трійкою», — Бразилії, Туреччини та ПАР. В останні роки вони багато в чому покладалися на приплив коштів з-за кордону, і ослаблення цього потоку може погіршити їх стан і дефіцит платіжного балансу.
Також побоювання аналітиків пов’язані з можливою борговою кризою в Венесуелі, Йорданії, Греції та Аргентині. Як зазначає Маддер Джха з Standard Chartered, неможливість диверсифікувати економіку під час нафтового буму призвела до того, що Венесуелі не вдалося впоратися з низькими цінами, які протрималися протягом двох років.
Втім, і ринки, що розвиваються, можуть отримати вигоду з зростаючого долара. Як зазначає виконавчий директор Templeton Emerging Markets Group Марк Мобіус, особливо привабливими можуть стати компанії, пов’язані з інформаційними технологіями та сферою продажів, пише CNBC.
Колега Мобіуса, глава департаменту інвестицій Templeton Group і Franklin Local Asset Management Стівен Довер додає, що значення IT-сектора важливо для всіх країн, незважаючи на побоювання, пов’язані з швидким зростанням інтернет-компаній з Китаю. Крім високотехнологічних галузей хороше зростання показували і ціни на сировинні товари (за винятком цін на нафту, які, втім, за рік також збільшилися і зберегли тенденцію до подальшого зростання).
Мобіус відзначає позитивний вплив азіатських компаній з невеликою капіталізацією на економічне зростання в регіоні, бо подібні компанії менше схильні до ефекту від глобальних макроекономічних подій, ніж великі корпорації.
Проблеми можуть виникнути через банки і будівельний сектор у Китаї: до кінця року обидва ці сектори почали демонструвати негативну тенденцію, пов’язану з надмірним збільшенням заборгованості.
Однак у цілому ринок проігнорував знецінення юаня на 6,7% за рік — можливо, це зіграє свою роль у наступному році, враховуючи можливі проблеми у відносинах Китаю та США, зазначає Financial Times.
Дональд Трамп загрожує оголосити КНР валютним маніпулятором відразу після інавгурації 20 січня, і геополітична напруженість негайно позначиться на азіатських ринках в цілому: відтік коштів з боргового ринку триває вже шість тижнів поспіль. Наприклад, за тиждень з 12 по 19 грудня він склав $1,2 млрд.
«Ми очікуємо, що знецінення юаня продовжиться. Збережеться і дефіцит платіжного балансу, про який свідчить поступове зменшення валютних резервів», — говорить стратег Morgan Stanley Ганс Редекер.
Занепокоєння аналітиків викликає і діяльність Федеральної резервної системи (ФРС). На грудневому засіданні глава ФРС Джанет Йеллен заявила про збільшення ключової ставки на 25 базових пунктів (до 0,75%) — і сталося це всього вдруге за останні 10 років. Підвищення було добре сприйнято ринками, але експерти побоюються, що вже в наступному році варто чекати, що це станеться ще тричі, тоді як раніше очікувалися всього два підвищення.
«Ми очікуємо, що підвищення ключової ставки в будь-якій країні буде поступовим і невеликим, проте більш швидке та/або різке підвищення з боку ФРС може призвести до стримування зростання і підвищеної волатильності», — коментує Мобіус.
Зменшити вплив цього чинника може контроль за рухом капіталу — практика, яка вже застосовується, зокрема, в Китаї, Нігерії, Саудівській Аравії та Єгипті.
«Справа в тому, що якщо тиск на ринки буде вищий, ніж ми очікуємо, то й негативний ефект буде гірший, ніж ми зараз розраховуємо», — говорить представник японського банку Nomura. На його думку, в 2017 році контроль за рухом капіталу можуть ввести Індонезія, Малайзія, Індія.
Однак, як прогнозує Bank of America, економічне зростання на ринках, що розвиваються, в цілому очікується на рівні 4,7% — основними драйверами будуть Індія і Китай. Відновиться і Латинська Америка, зростання в регіоні має скласти близько 1,5%. Росія також повинна показати зростання на аналогічному рівні — в чому за рахунок зростання цін на нафту у зв’язку зі скороченням видобутку.
За матеріалами:
Газета.Ru
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас