Стратегія поводження з відходами в Україні передбачає створення "сміттєвих кластерів" – ЄБРР — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Стратегія поводження з відходами в Україні передбачає створення "сміттєвих кластерів" – ЄБРР

Казна та Політика
1116
Перший варіант Національної стратегії поводження з відходами передбачає створення в Україні так званих сміттєвих кластерів, тобто регіонів, на території яких роздільне збирання сміття і подальше поводження з ним буде об’єднано загальною логістикою і потребами населення.
Про це повідомили у прес-службі Європейського банку реконструкції та розвитку, який виступає партнером Міністерства екології та природних ресурсів в підготовці даної стратегії.
«Одним з важливих компонентів Національної стратегії поводження з відходами є ідея міжмуніципального співробітництва. Пропонується поступово відмовитися від планування управління відходами на базі адміністративного поділу (області, райони) і перейти до управлінських підходів, які б ґрунтувалися на обсягах сміття, логістиці, потребах населення, тобто ввести поняття сміттєвого кластера», – повідомили в прес-службі.
На думку представників ЄБРР, такий підхід дозволить місцевій владі отримувати вигоду від «economy of scale», тобто економії на масштабі або зниження питомих витрат при зростанні обсягів виробництва, що добре узгоджується з процесами децентралізації в Україні.
«Ми були б зацікавлені в подальшому розглянути можливість фінансування такого проекту», – повідомили в прес-службі, додавши, що ЄБРР підтримує уряд України в розробці Нацстратегії в тій її частині, яка стосується управління побутовими відходами. На думку ЄБРР, Україні необхідно побудувати систему сталого та раціонального управління відходами, яка б базувалася на принципах ієрархії відходів, роздільного збору та повного відшкодування витрат. «Цей проект фінансується через мультидонорський рахунок для сталого розвитку України. Мінекології, наш ключовий партнер в цьому проекті, планує завершити розробку цієї частини стратегії в першому кварталі 2017 року», – зазначили в прес-службі.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас