В Україні псевдоволонтеров почали відправляти в тюрму — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

В Україні псевдоволонтеров почали відправляти в тюрму

Кримінал
544
Псевдоволонтери активно заробляють на допомозі армії. Вони виманюють гроші нібито на бійців (а потім кошти йдуть у невідомому напрямку) або на зібрані кошти закуповують бронежилети, які легко пробиває куля. У судах вже слухається з десяток подібних справ. А самі волонтери кажуть, що випадки злодійства почастішали і звернень в поліцію стало більше.
Представлявся заступником Саакашвілі
Відповідно до реєстру судових рішень, зараз в судах уже слухається з десяток справ про крадіжки пожертвувань на АТО. Наприклад, житель Кривого Рогу під виглядом волонтера збирав гроші на медикаменти бійцям. Він розсилав СМС з даними банківської картки. Один з постраждалих якраз отримав це повідомлення і передзвонив за вказаним номером. Волонтер на іншому кінці дроту переконав того, хто телефонував, що збирається купувати ліки для поранених. Той, повіривши, перерахував йому на картку 98 100 грн. Але пізніше з’ясував, що гроші пішли шахраєві і звернувся в поліцію. Лжеволонтеру загрожує від трьох до восьми років в’язниці.
А у Львові оштрафували екс-волонтера на 850 гривень за те, що чоловік, замість того щоб відвезти зібрані каву, печиво, козинаки і засоби особистої гігієни для військових, привласнив їх собі.
У Сумах член волонтерської організації Полтави збирав гроші на газовий котел для постраждалих під час вибуху в Сватовому Луганської області. Волонтер розповідав, що знайшов котел на сайті безкоштовних оголошень і коштує він 2300 грн. Також вказав рахунок, на який потрібно перерахувати гроші. Люди перерахували кошти, але котел так і не був куплений. А телефон волонтера перестав відповідати. Зараз його справа слухається в суді.
У Києві вже дали півтора року чоловікові, який на одному з форумів під виглядом волонтера збирав гроші для допомоги військовим однієї з частин. Однак до самих бійців гроші так і не доходили. Виманити йому вдалося 40 тисяч гривень. Тепер йому доведеться компенсувати всі ці кошти.
Одеська прокуратура зараз розслідує випадок, коли гроші на лікування поранених бійців збирали від імені одного із заступників тодішнього губернатора Михайла Саакашвілі – шахрай телефонував на великі одеські підприємства (морпорт, аеропорт і хлібозавод) і під виглядом чиновника просив переказати значні суми на рахунок організації «Центр доброчинності». Так йому вдалося виманити більше 50 тисяч гривень.
Аферистів шукають через соцмережі
Справжні волонтери кажуть, що дійсно останнім часом все частіше шахраї використовують допомогу бійцям АТО, щоб нажитися. «Випадків псевдоволонтерства стало більше. Мої друзі самі зверталися в поліцію, щоб знайти і покарати шахраїв. Тому зараз справжні волонтери просять перераховувати гроші перевіреним благодійним організаціям», – говорить нардеп і колишній волонтер Тетяна Ричкова.
Про випадки шахрайства пишуть в «Фейсбук» і інші волонтери. «До мене почали звертатися люди і з’ясовувати, чому це їхніх прізвищ немає в моїх списках тих, хто допомагає армії. Ми з’ясували, що кошти вони переказали не мені, а Ірині Коваленко, яка всюди в «Фейсбуці» робила посилання на мене! Я вимагала від неї прибрати всі пости! Досі не знаю, чи всі вилучені», – пише в «Фейсбуці» волонтер з Полтави Вікторія Мірошниченко.
«Аферистка Аліна Фортуна користується ім’ям Вікторії Фортуни (учасниця АТО в складі Української добровольчої армії. – Ред.). Люди, наївно думаючи, що допомагають саме Вікторії, допомагають аферистці, яка знаходиться в Мар’їнці – і вона знову випрошує гроші у довірливих людей, а всім бреше, що знаходиться в Авдіївці», – пишуть користувачі в одній з фейсбук-груп.
Євгенія Іванова
За матеріалами:
Вісті
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас