Як бюджет-2017 змінить життя українців: головні нововведення — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Як бюджет-2017 змінить життя українців: головні нововведення

Особисті фінанси
2704
В Україні в наступному році зростання соціальних стандартів на кілька відсотків випередить зростання цін, курс долара пройде “психологічну позначку” в 27 гривень, а мінімальні зарплати виростуть в два рази. Крім того, держава витратить рекордну суму на субсидії, і більше 150 мільярдів направить в дефіцитний Пенсійний фонд. Як життя українців зміниться разом з новим бюджетом країни?
Зарплати і ціни зростуть
Інфляцію в наступному році передбачено на рівні 8,1%, в цьому році – 12%, а в минулому – 43%. Згідно із законодавством, уряд підвищує рівень соціальних стандартів (прожиткового мінімуму, мінімальні зарплати і пенсії) на рівень інфляції. Однак в 2014 і 2015 роках це зобов’язання виконати не вдалося – через кризу ціни підскочили за два роки на 67%, а соціальні стандарти за цей же період індексували всього на 13%.
В цьому році, щоб у країни з’явилася можливість “наздогнати” докризовий рівень життя, зростання соцстандартів на 4% випередить рівень інфляції, а в наступному році, згідно з бюджетом, на 2%. Так, пенсії і прожитковий мінімум за 2017-й виростуть на 10,1%. Прожитковий мінімум в травні досягне рівня 1624 гривень, а в грудні – 1700 гривень. У той же час мінімальна пенсія в травні складе 1312 гривень, а в грудні – 1373.
Але головне нововведення бюджету – це збільшення мінімальної зарплати в два рази (з 1600 до 3200 гривень). Уже з першого січня жоден українець, який працює на повній ставці, не отримуватиме менше зазначеної суми. Правда, торкнеться підвищення тільки тих, чиї зарплати на даний момент нижче 3200 гривень.
З кожної зарплати українцям доводиться віддавати 41,5% державі (22% – єдиний соціальний внесок, 18% – ПДФО і 1,5% – військовий збір). З початком нового року підприємцям доведеться платити податки з зарплат не менше 3200 гривень. При цьому, як розповідає керівник найбільшого регіонального бізнес-союзу Олена Єременко, велика частина дрібного бізнесу працює “в тіні” і податки платить з мінімалки. Більш того, далеко не у всіх підприємців є можливість підвищити офіційну зарплату в два рази. А ті, хто буде змушений платити більше, підвищать вартість своєї продукції для того, щоб компенсувати додаткові витрати.
Як припускають в Міністерстві фінансів, частина дрібних підприємців скоротять робочі місця, інші – оформлять своїх співробітників на половину ставки. Однак кардинально на кількість безробітних це не вплине. Роботи можуть позбутися ті українці, які працюють в маленьких магазинах, ательє, майстернях і т. п.
“У мене продуктовий магазин в приватному секторі. Працюю я, товарознавець і два продовця. На руки я плачу по чотири тисячі, але зарплата – відсоток від виручки. Приблизно чотири тисячі і виходить. Всі оформлені на мінімальну зарплату. Якщо мені доведеться тепер платити податки з мінімалки не в 1600 гривень, а з 3200, доведеться і на руки видавати не всі чотири тисячі, а 3200. Тому що мені доведеться за фактом віддати більше 5000 гривень, частину заплатити податками, а 3200 віддати співробітникам”, – розповідає підприємець із Запоріжжя Ірина.
Субсідіантам доведеться платити більше
Підвищення мінімальної зарплати в два рази також відобразиться і на субсідіантах. При розрахунку субсидії в соціальній службі розраховують обов’язковий платіж для сім’ї. Незалежно від того, скільки використовували ресурсів (в межах соціальної норми), платити доведеться фіксовану суму щомісяця. Дохід на одного члена сім’ї ділять на базовий коефіцієнт 2 і прожитковий мінімум, отриману суму множать на 15%.
При цьому в бюджеті на наступний рік на субсидії закладена рекордна сума – 51 мільярд гривень. Правда, і кількість українців, які оформили субсидії, зросла в 21 раз. Якщо в 2014-му субсидію оформили 450 тисяч осіб, а в 2017-му, відповідно до підрахунків Кабміну, “знижку на комуналку” отримають 9 мільйонів сімей. При цьому всього в країні зареєстровано 15 мільйонів домогосподарств, тобто фактично кожен другий українець буде отримувати субсидію.
2014 року Україна витратила на субсидії 5 мільярдів гривень, в 2015 – 18 мільярдів, в цьому році – близько 40 мільярдів, а в наступному – майже 51 мільярд. Як розповіло джерело в Кабінеті міністрів, за рахунок підвищення мінімальної зарплати в 2017-му на субсидії можуть заощадити 5 мільярдів гривень.
При цьому в пояснювальній записці до закону про бюджет-2017 також говориться, що передбачена адресна виплата субсидій, тобто монетизація. Розмір субсидії для кожної родини залежить від умов проживання, кількості людей і рівня доходів. При цьому субсидію виділяють на соціальну норму споживання. Заробляти на субсидії зможуть ті сім’ї, які витрачають менше цієї норми.
Як ми раніше підрахували, якщо в Україні введуть монетизацію, за опалювальний сезон українці зможуть “заощадити” більше шести тисяч гривень на опаленні, кілька тисяч гривень на газі і майже двісті гривень на електроенергії. В результаті, як каже міністр енергетики та вугільної промисловість Ігор Насалик, за опалювальний сезон ця сума може досягти 10 тисяч гривень.
Правда, механізм монетизації досі не виробили. На даний момент розглядають кілька схем:
    всю суму субсидії виплачуватимуть грошима, а українці будуть оплачувати комуналку самі;
    якщо українці витратили на комуналку менше, ніж передбачено субсидією – різницю будуть віддавати грошима.
Пенсійний фонд залишиться з величезною “дірою”
Незважаючи на підвищення мінімальної зарплати, податків, які українці платять з зарплат на пенсії, катастрофічно не вистачає. “Дірку” доводиться покривати за рахунок бюджету. У 2017-му, згідно з головним фінансовим документом країни, на ці цілі спрямують 156,2 мільярда гривень, це на кілька мільярдів більше, ніж у минулому році. Коштів на дворазове підвищення мінімальної пенсії, за аналогією з зарплатами, у держави немає. Навіть якщо більшість українців будуть платити податки з зарплат вище середніх, цих коштів в кращому випадку вистачить на те, щоб покрити дефіцит.
В Україні діє на державному рівні солідарна система пенсійного забезпечення. Цю систему також називають “договором поколінь”. Працюючі українці платять податки до Пенсійного фонду, а після ці кошти перерозподіляються між українцями “на заслуженому відпочинку”. Але через складну демографічну ситуацію, тіньову економіку, низький рівень зарплат податків на пенсії не вистачає. Державі доводиться “латати дірки” Пенсійного фонду із загального бюджету.
Уже кілька років в країні обговорюють можливість введення другого рівня системи – накопичувального. Таким чином, кожен українець зміг би відкладати на пенсію, вносячи кілька відсотків зі своєї зарплати на індивідуальний рахунок щомісяця. Паралельно довелося б платити і до солідарної системи. Як каже старший науковий співробітник Інституту демографії та соціальних досліджень Лідія Ткаченко, МВФ не рекомендував Україні вводити накопичувальну систему на державному рівні, в тому числі через те, що відповідати за збереження заощаджень довелося б уряду. В умовах складної економічної ситуації це занадто велика відповідальність.
Нагадаємо, в бюджеті на 2017-й рік закладені курс долара на рівні 27,2 грн, зростання ВВП – на 3%. При цьому доходи кошторису збільшаться на 17% (до 706,3 мільярда гривень), а витрати – на 15% (до 775,3 мільярда).
Олександр Литвин
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас