Стало відомо, коли РФ збільшить ціну газу для України — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Стало відомо, коли РФ збільшить ціну газу для України

Енергетика
2710
Ціна російського газу для України в першому кварталі 2017 року зросте, але наскільки точно, буде зрозуміло в кінці грудня, повідомив журналістам міністр енергетики РФ Олександр Новак.
“За формулою (ціна – ред.), напевно, так, буде вищою, тому що там же часовий лаг йде, наскільки – зараз неможливо сказати, потрібно буде в кінці місяця підрахувати за формулою”, – сказав Новак.
Розрахунок ціни за газ прив’язаний до середньої вартості нафтопродуктів на біржі за останні 9 місяців. На тлі зростання цін на нафту вартість газу також підвищується.
Київ припинив закупівлю газу у РФ в листопаді 2015 року. При цьому Україна продовжує закуповувати транзитний газ в ЄС. У листопаді 2016 року “Нафтогаз” заявив, що готовий відновити закупівлі газу з РФ на умовах попередніх “зимових пакетів”.
Росія, Україна і ЄК 9 грудня провели тристоронні переговори, в ході яких українська сторона висловила готовність купити у РФ від 1,5 до 4 мільярдів кубів газу цієї зими, а Росія підтвердила готовність забезпечити поставки газу в ЄС і в Україну. Голова Міненерго РФ Олександр Новак за підсумками переговорів повідомив, що Росія і Україна не мають розбіжностей щодо ціни газу в четвертому кварталі, за чинним контрактом російський газ дешевше, ніж на спотових ринках.
Однак “Нафтогаз” повідомив, що сторони не домовилися про відновлення поставок газу. Київ наполягає на підписанні додаткової угоди до контракту з “Газпромом”, яка призупинила б дію умови “бери або плати”. Така додаткова угода дозволила б “Нафтогазу” відбирати газ невеликими обсягами, що відповідають проведеній передоплаті. РФ, Україна і ЄК вирішили продовжити контакти з газових питань.
За матеріалами:
УБР
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас