Нові поправки до законопроекту 5132 вб'ють інтернет-магазини — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Нові поправки до законопроекту 5132 вб'ють інтернет-магазини

Казна та Політика
6743
Верховна Рада 6 грудня в першому читанні прийняла Законопроект 5132 “Про внесення змін до Податкового кодексу України”. У законопроекті йдеться про акцизи на алкоголь, тютюн і паливо, особливості оподаткування суб’єктів сільського господарства і податки для мобільних операторів – все в межах розумного. Однак все цікаве міститься не в самому законопроекті, а в реченні Комітету ВР України з питань податкової та митної політики, яке Комітет “додав” вже після першого читання.
Питання законності
У реченні Комітет зобов’язує підприємців, які торгують складною технікою, що вимагає гарантійного ремонту, використовувати касові апарати. Перше питання – при чому тут такі вимоги до Законопроекту “Про внесення змін до Податкового кодексу України”, який регламентує податкові ставки? Акциз і касові апарати – абсолютно різні речі, і розглядати їх треба б окремо і повністю. Виходить же, що ідея про обов’язкове використання підприємцями касових апаратів для продажу складної техніки з гарантією взагалі не обговорювалася, оскільки пропозиція Комітету була внесена після першого читання.
Цікаво, що Комітет вніс пропозицію безпосередньо в день першого читання законопроекту – 6 грудня. Тобто, протягом одного робочого дня законопроект прийняли, після цього Комітет встиг зібратися, придумати цю пропозицію, якимось чином обґрунтувати її зв’язок з законопроектом, проголосувати за неї і внести. Згідно з даними офіційного сайту Комітету, в засіданні в цей день взяло участь 27 осіб з 32, тобто – майже всі. Значить, засідання було заплановане і, можливо, сама пропозиція також підготовлена заздалегідь. Причому члени Комітету були напрочуд одностайні – проти розширення обов’язкового використання РРО проголосував тільки один депутат і ще два депутати утрималися. Для довідки, депутати – члени комітету: Ніна Южаніна. Андрій Журжій, Юрій Вознюк, Микола Фролов, Олег Кришин, Андрій Антонищак, Юрій Бабій, Павло Балога, Олександр Герега, Михайло Головко, Роберт Горват, Віталій Гудзенко, Олександр Долженков, Анатолій Євлахов, Роман Заставний, Валерій Іщенко, Олександр Кірш, Андрій Кисельов , Максим Курячий, Михайло Кобцев, Тарас Козак, Микола Лаврик, Олег Ляшко, Євген Мураєв, Валентин Ничипоренко, Тетяна Острикова, Олексій Порошенко, Оксана Продан, Дмитро Святаш, Вадим Сидорчук, Віталій Хомутинник, Тарас Юрик.
Все дуже схоже на те, що цю норму вирішили “пропхати”, швиденько внісши “пропозицію” до вже проголосованого в першому читанні законопроекту. З огляду на, що друге читання проходить за прискореною процедурою, можна очікувати, що підприємці до Нового Року отримають чудовий подарунок у вигляді нової норми.
Суть пропозиції
Але навіть якщо залишити в спокої момент законності внесення цієї пропозиції вже після першого читання, суть її викликає не менше запитань. Виходить, що підприємців зобов’язали використовувати касові апарати, виходячи не з оборотів, а з виду діяльності – під нову норму потрапляють, в першу чергу, продавці побутової техніки.
“Незрозуміло, чому саме продавців гарантійної техніки зобов’язали працювати з касовими апаратами. Чим цей вид підприємництва гірший, ніж інші? Ухвалення в першому читанні неостаточне, і буде боротьба, бо в комітеті вже багато хто передумав, – впевнений народний депутат, член-кореспондент Академії економічних наук України, професор Олександр Кірш. – Незрозуміло, хто може лобіювати цю норму, яка робить виняток для видів діяльності. Чому для всіх інших підприємців касовий апарат необхідно використовувати після мільйонних оборотів, а цим – з першої ж копійки? Справа ще в тому, що проголосували податкові закони похапцем, і редакцію обов’язково мінятимуть. Якщо ж припустити, що візьмуть редакцію Комітету, то слід очікувати повного відходу в тінь таких підприємців”.
Строго кажучи, під “складну техніку, що вимагає гарантійного ремонту”, можна підігнати досить багато товарів – наприклад, велосипеди. І постраждають від цього, в першу чергу, невеликі інтернет-магазини і сімейний бізнес. Наприклад, невеликий інтернет-магазин купує техніку на оптовому ринку і продає одну позицію на тиждень. Це не бозна-які доходи, і підприємець до сьогоднішнього дня прекрасно сам справлявся з бухгалтерією. Тепер же йому доведеться наймати спеціально навченого касира і бухгалтера, бо касовий апарат вимагає щоденної та щомісячної звітності. Природно, такий дрібний бізнес відразу стане збитковим і магазин закриється. Або піде в тінь.
“В принципі, це правильно, весь світ обліковує продаж гарантійної техніки, і з точки зору захисту прав споживачів і економіки це вірно, оскільки не дозволяє приховувати доходи. Однак цей захід і не на часі, і не так реалізується, – прокоментував новий законопроект Михайло Крапивко, член ради Ліги аудиторів України. – По-перше, такі рішення приймаються зазвичай, коли економіка зростає, а не тоді, коли вона падає, і у людей немає грошей. а по-друге, в реаліях України дана вимога відноситься до сегменту контрабанди і сприяє тому, що цей сегмент ще більше піде в тінь. Ті, хто закуповували товар напівлегально і продавали його відносно легально, наприклад, через інтернет, стануть продавати техніку під виглядом комісійного товару, за допомогою приватних оголошень, оголошень на нелегальних дошках і т.д. Крім того, викликає сумнів той факт, що держава робить це дійсно для фіксації обороту коштів. Сам касовий апарат – недешевий і вимагає щомісячних платежів (за модем, еквайринг, обслуговування). Плати ці отримує вузьке коло осіб. Якби держава не хотіла отримувати додаткові гроші в інтересах вузького кола осіб, то здавала б апарати в оренду, зняла додаткове матеріальне навантаження, але чомусь робити цього не хоче, значить, мета не фіксація”.
Виходить, що ініціатори цієї пропозиції під виглядом узаконення деяких видів діяльності не тільки ставлять малий і середній бізнес під загрозу, а й намагаються самі нажитися на додаткових платежах, які лягають на підприємця з купівлею касового апарату.
Чим такий страшний касовий апарат?
Отже, чому ж підприємці так не хочуть використовувати реєстратори розрахункових операцій, тобто, касові апарати? По-перше, тому що його потрібно купити, і коштує він не менше 6 тисяч гривень (в основному навіть більше). І по-друге, тому що з його купівлею і починаються всі проблеми.
Підприємці можуть використовувати тільки РРО, що увійшли до реєстру дозволених касових апаратів, і не більше 7 років. Здавалося б, не так вже й мало, проте реєстр може змінюватися, і якщо не пощастило, апарат доведеться міняти мало не щороку. Але, припустімо, пощастило, і касовий апарат вдало куплений на пару років. Тут же в нього потрібно внести всі позиції вашого, наприклад, магазину з цінами, що відразу відсікає варіант роботи на замовлення з плаваючою ціною. Тепер кожен чек, пробитий через касу, повинен відправлятися в податкову. Для цього доведеться купити спеціальний модем, який буде робити це автоматично, в режимі реального часу. Крім того, доведеться вести касову книгу, в яку необхідно щодня вносити всі чеки і по якій щомісяця потрібно здавати звіт. До речі, штрафи за неправильно пробитий чек досягають п’ятикратного розміру суми чека. Штраф можна отримати і за тимчасово непрацюючий модем, наприклад.
Природно, сам підприємець з таким навантаженням навряд чи впорається – потрібен спеціально навчений касир і, бажано, бухгалтер. Плюс ще дві зарплати.
Але і це ще не все. Як тільки ви купуєте касовий апарат, хочете ви того чи ні, вас відразу підключають до обов’язкового обслуговування, що знову спричиняє щомісячні витрати, які, за словами бухгалтерів, складають від 300 грн. Тобто 300 грн – це сума, яку підприємець перераховує обслуговуючій фірмі в тому випадку, якщо апарат весь місяць працював справно. Якщо були проблеми – сума підвищується.
“Я впевнена, що влада зобов’язана ліквідувати корупційну складову у використанні РРО, реалізувати ініціативи про використання в фіскальному обліку гаджетів (телефонів, Айпад, комп’ютерів), як це передбачено законопроектом 4217, – розповіла Оксана Продан, депутат Верховної Ради, член Комітету митної і податкової політики, яка проголосувала проти пропозиції. – На Нацраді реформ Президент пропонував можливість компенсації вартості РРО бізнесу, як це було зроблено в інших країнах. Але не можна змушувати підприємців в черговий раз виконувати бажання фіскалів. Вони думають, що крок за кроком, почавши з побутової техніки, зможуть вбити спрощенку, але так не буде”.
Отже, що ж ми маємо в підсумку? Дрібних гравців бізнесу намагаються змусити грати за правилами великого, що спричиняє природну їхню смерть. Корупційну схему касових апаратів намагаються пропхати в усі сфери діяльності, наслідком чого стане відхід їх в глибоку тінь і перехід значної частини економіки України на “темний бік”. Така ініціатива невигідна ні підприємцям, ні державі, зате, мабуть, дуже вигідна окремим персоналіям, які отримують “відкати” з чорного ринку і дохід від самих касових апаратів.
За матеріалами:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас