Тротуари Platio перетворюють сонячну енергію на електрику — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Тротуари Platio перетворюють сонячну енергію на електрику

Енергетика
537
Стартап Platio розробив тротуарну плитку з сонячних елементів. Дороги, створені за допомогою такої технології, можуть виробляти до 160 Вт електрики на квадратний метр.
Уявіть собі тротуарну плитку, яка збирається разом, як лего, і може додати фарб в сучасні нудні міські вулиці. Угорський стартап Platio розробляє технологію, завдяки якій тротуари зможуть приносити набагато більше користі, ніж раніше.
Platio робить дорожнє покриття з переробленого пластику, яке переробляє сонячну енергію в електрику, пише Inhabitat. Причому Platio — це вже не перша компанія, яка замислилася про таку технологію.
Раніше Solar Roadways запропонувала аналогічну ідею, і Департамент транспорту США навіть профінансував її. Система Platio більше орієнтована на тротуари, принаймні на даний момент. Вони вже заробили $70 тисяч і продали 150 квадратних метрів — понад 1600 квадратних футів свого покриття.
Технологія стартапу полягає у використанні монокристалічних кремнієвих елементів всередині загартованого скла. Пластикова основа дозволяє плитам не деформуватися, коли по них ходять пішоходи. Модулі дорожнього покриття влаштовані так, що жодні додаткові дроти їм не потрібні. Вони генерують 160 Вт на квадратний метр, або на 10 квадратних футів.
Аналогічну розробку представляє і стартап Wattway, сонячні дорожні панелі якого можуть генерувати до 280 кВт в пікові години. Platio на даний момент пропонує тротуарну плитку трьох кольорів, а також працює над технологією отримання енергії з кроків пішоходів. Саме так виробляють електрику, приміром, і нові ліхтарі в Лас-Вегасі.
За матеріалами:
hightech.fm
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас