НБУ ввів новий інструмент екстреної підтримки ліквідності банків — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НБУ ввів новий інструмент екстреної підтримки ліквідності банків

Фондовий ринок
1165
Національний банк ввів новий інструмент екстреної підтримки ліквідності платоспроможних банків – Emergency liquidity assistance (ELA).
Про це йдеться в повідомленні прес-служби Нацбанку.
Кредити, отримані за допомогою інструменту ELA, призначені виключно для покриття тимчасового дефіциту ліквідності банку в разі настання надзвичайних ситуацій, коли банки вичерпали інші джерела підтримки ліквідності.
Отримані в рамках ELA кредитні кошти банки повинні направити на виконання зобов’язань перед вкладниками та іншими кредиторами (крім пов’язаних з банком осіб).
Вони не призначені для фінансування бізнесу банку і не можуть бути використані замість необхідної додаткової капіталізації банку його акціонерами або для вирішення його структурних проблем.
При ухваленні рішення про проведення екстреної підтримки ліквідності НБУ буде оцінювати платоспроможність банку, дотримання ним плану капіталізації (за наявності), а також проводити аналіз джерел повернення кредиту, зазначених банком у фінансовій моделі і прогнозі грошових потоків.
Щоб мати можливість скористатися кредитом, відповідні банки повинні розробити план на випадок настання кризи або надзвичайних подій (contingency planning), а також завчасно провести оцінку застави.
Потім банк укладає генеральний договір про ELA, який діє протягом 1 року з моменту підписання і містить загальні умови, порядок надання та погашення кредиту, обмеження діяльності, права та обов’язки сторін.
Як заставу банки зможуть надавати: цінні папери, ліквідне нерухоме майно, майнові права за укладеними банком кредитними договорами з юрособами (крім банків та бюджетних установ) і фізособами, виконання зобов’язань за якими в повному обсязі забезпечене іпотекою, майнові права за укладеними банком кредитними договорами з фізичними особами, крім фізичних осіб-підприємців.
В результаті в разі потреби банки, які відповідають встановленим вимогам, зможуть отримати в Національному банку кредит терміном до 90 днів, однією сумою або декількома частинами, під процентну ставку в розмірі облікової ставки (зараз 14%) плюс 2% річних.
Сума кредиту визначається на підставі прогнозного обсягу відтоку грошових коштів для виконання зобов’язань перед його вкладниками та іншими кредиторами.
На час дії кредитного договору на банк будуть накладені певні обмеження, за допомогою яких Національний банк має намір виключити нецільове використання кредитних коштів і знизити ризик ліквідності банку.
Зокрема, для банку буде обмежено: здійснення активних операцій та інвестицій, викуп акцій власної емісії, дострокове погашення боргових цінних паперів, розподіл капіталу, виплата премій та компенсацій співробітникам, дострокове повернення коштів пов’язаним особам.
Введення нового інструменту передбачено постановою правління Національного банку від 14 грудня 2016 №411.
За матеріалами:
Українські Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас