Власник «Михайлівського» хоче скасувати ліквідацію банку — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Власник «Михайлівського» хоче скасувати ліквідацію банку

Кредит&Депозит
1861
Вчора Окружний адміністративний суд Києва розпочав розгляд позову компанії «Екосіпан» до Національного банку. 100-відсотковий власник Банку Михайлівського вимагає визнати незаконним рішення НБУ про неплатоспроможність банку і його подальшу ліквідацію.
23 травня 2016-го НБУ визнав його неплатоспроможним. У позові компанії «Екосіпан» говориться, що Нацбанк пояснив своє рішення великим приростом депозитів фізосіб з 4 по 20 травня. Це сталося внаслідок того, що фінансова компанія «Інвестиційно-розрахунковий центр» (ІРЦ), яка залучала гроші громадян у відділеннях Банку Михайлівського, повернула їх клієнтам з нарахованими відсотками. На рахунки клієнтів в «Михайлівському» сумарно було перераховано в цей період 1,507 млрд грн, що призвело до зростання гарантованих зобов’язань перед фізособами за рахунок інших клієнтів банку. Тоді як, згідно п. 5 ч. 1 ст. 75 закону «Про банки і банківську діяльність», здійснення таких операцій банком в період проблемності є причиною для визнання його неплатоспроможним.
Однак власник «Михайлівського» не згоден з цим твердженням. У позові компанія «Екосіпан» навела кілька аргументів про неправомірність банкрутства. По-перше, ці операції здійснював не банк, а ІРЦ і його клієнти, тому банк не був стороною таких операцій, а лише був зобов’язаний провести їх. При цьому самі операції з відкриття рахунків в банку для клієнтів ІРЦ не призвели до збільшення зобов’язань банку, стверджують в компанії «Екосіпан»: в момент укладення договорів банківського рахунку гроші могли не надходити, а суми подальших зарахувань банк міг не знати.
По-друге, акціонер не згоден з тим, що такі операції проводилися в період проблемності. Адже «Михайлівський» був повіреним ІРЦ з 11 листопада 2014 року, і більшість рахунків були відкриті в ньому до 22 грудня 2015-го, дати його другої проблемності. І навіть в період проблемності НБУ не забороняв йому відкривати рахунки фізособам. «Екосіпан» стверджує, що на термін проблемності Нацбанк встановив «Михайлівському» обмеження на збільшення зобов’язань перед гарантованими вкладниками, але воно було знято з 27 квітня 2016 року постановою № 295/БТ.
По-третє, «Екосіпан» заперечує твердження НБУ про зростання гарантованих зобов’язань банку та зменшення зобов’язань перед іншими клієнтами. На 23 грудня 2015 року, коли банк став проблемним, його гарантовані зобов’язання становили 1,223 млрд грн. А після введення тимчасової адміністрації, згідно з реєстром вкладників ФГВФО, ця сума становила 1 млрд грн, кажуть в компанії «Екосіпан». Але ця цифра не враховує «вклади», повернуті фінкомпаніями в період до 20 травня: з ними сума гарантій доходила навіть до 2,6 млрд грн.
«Екосіпан» робить також акцент на тому, що НБУ сам вимагав, щоб ІРЦ і інші партнери банку по залученню грошей з ринку повернули кошти клієнтам. Нацбанк почав просити у «Михайлівського» графік повернення залучених коштів на рахунки банку, і банк надав його. Це суперечить твердженням «Екосіпан» про те, що банк не здійснював операції зі збільшення портфеля депозитів. Також банк відзначає, що не порушував свій план відновлення платоспроможності і виконував зобов’язання перед клієнтами.
За матеріалами:
Фінансовий клуб
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас