Рік економічного ривка, що не відбувся: З якими цифрами закінчуємо 2016-ий — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Рік економічного ривка, що не відбувся: З якими цифрами закінчуємо 2016-ий

Казна та Політика
3141
Нинішній рік так і не став відправною точкою для старту впевненого економічного зростання в Україні. Потужний спад економіки змінився невпевненим зростанням, що дало можливість відіграти лише невелику частину від попереднього падіння. За прогнозом Національного банку, економічне зростання в 2016 році складе 1,1%, чого явно недостатньо. Для подолання нинішнього застою і скорочення розриву з розвиненими країнами Україні необхідно забезпечити приріст економіки 6-7% на рік.
Надії і реальність
Рік, що минає, так і не став роком економічного зростання. Приріст економіки не перевищить 1,5%. Не виправдалися надії, що падіння економіки в попередні роки буде компенсовано зростанням в 2016 році. Падіння економіки в 2014-2015 роках становило 17%, в той час як зростання в 2016-2017 роках буде на рівні 3-4%. Якщо економічне зростання не прискориться, до показників 2013 року економіка країни вийде через вісім років. У доларовому еквіваленті, за два роки рівень ВВП знизився з 183 до 91 млрд дол. або вдвічі.
На думку виконавчого директора Фонду Блейзера Олега Устенка, інфляція в поточному році очікується на рівні 15%, в минулому році становила 43%, а в 2014 році – 25%. Висока інфляція та зростання цін призвели до зниження рівня внутрішнього споживання і активного витрачання населенням своїх накопичень.
Підвищення цін стало причиною значного зниження життєвого рівня населення. Погіршення фінансових можливостей споживачів і звуження прошарку середнього класу знижує можливості для внутрішнього інвестування та підтримки економіки за рахунок внутрішніх резервів.
Уряд не створив умови для економічного відновлення в країні. Нинішній рік не став початком проведення структурних реформ і системних змін в економіці. Можливості для нарощування внутрішнього інвестування обмежені, зовнішні інвестори остерігаються інвестувати в Україну через високий рівень корупції, нестабільне правове поле і відсутність гарантій захисту інвестицій з боку держави.
Рік економічного ривка, що не відбувся: З якими цифрами закінчуємо 2016-ий
Прогноз економічного зростання в Україні в 2016 році: Міністерство економічного розвитку – 1,5%, НБУ – 1,1%, МВФ – 1,5%, ЄБРР – 2%, Світовий банк – 1%.
Бюджетний пилосос
В рамках децентралізації і перетворень в економіці, необхідно почати зниження фіскального тиску. Частка державних витрат перевищує 40% від ВВП, що багато для країни з невисокими економічними показниками.
Наприклад, в США вважають, що оптимальний рівень державних витрат не повинен перевищувати 20% від рівня ВВП.
Як правило, в країнах з високим рівнем державних витрат економічне зростання значно нижче. Крім того, високий рівень держвидатків призводить до збільшення фіскального тиску на економіку і суспільство, оскільки для збільшених бюджетних витрат потрібно залучати все більше грошей до бюджету. І навпаки, зниження рівня державних видатків додасть кілька відсотків до економічного зростання, збільшить купівельну спроможність населення, економічну і інвестиційну активність бізнесу.
Один із шляхів зниження бюджетних витрат – масштабна приватизація держпідприємств. У власності держави зараз перебуває 3500 підприємств, з них працюють тільки 1800.
У 2016 році збитки державних підприємств становитимуть близько 70 млрд грн. Збитки таких підприємств збільшують державні витрати і покриваються за рахунок бюджетних коштів.
Крім того, бюджетом виділяються мільярдні фінансування на підтримку окремих підприємств і галузей. Більшість таких підприємств так і не стали економічно ефективним і використовуються для сумнівних схем і незаконного збагачення. Тому для зниження держвитрат і підвищення ефективності управління багато держпідприємств потрібно приватизувати.
Для порівняння, в Норвегії 68 держпідприємств, у Франції – 50, в Швеції – 49, у Великобританії – всього 17.
Приплив валюти знижується
Як очікується, від’ємне сальдо торгового балансу в нинішньому році становитиме близько 2 млрд дол. Для порівняння: в 2015 році сальдо зовнішньої торгівлі товарами було позитивним і становило 600 млн дол.
 
Річний рівень експорту в поточному році знизиться на 3-4 млрд грн в порівнянні з рівнем минулого року і буде вдвічі менший за показник 2012 року.
Зниження товарообігу з Росією і країнами СНД на 30%. Частка Росії в експорті з України знизилася в 3 рази і становить 8% від рівня експорту. Обсяг поставок в країни ЄС зріс в 2 рази і становить 40% усього експорту. У структурі експорту все більше переважає сировина і знижується частка товарів з високим рівнем доданої вартості, таких як машини і обладнання.
Рік економічного ривка, що не відбувся: З якими цифрами закінчуємо 2016-ий
Обмеження діяльності російських платіжних систем в Україні може призвести до зниження обсягу грошових переказів з Росії. Як очікується, в 2016 році обсяг грошових переказів в Україну становитиме близько 2,3 млрд дол., або в 2,1 разу менше в порівнянні з 2013 роком.
Рік економічного ривка, що не відбувся: З якими цифрами закінчуємо 2016-ий
Таким чином, можливості країни для нарощування припливу іноземної валюти від зовнішньоекономічної діяльності досить обмежені. Однак при поліпшенні світової кон’юнктури і зростанні цін на продукцію аграрного сектора і металургії можна розраховувати на збільшення виручки українських експортерів.
Інвестиції обійшли стороною
У поточному році обсяг іноземних інвестицій очікується на рівні 3-4 млрд дол., вважає Олег Устенко. Велика частина з них піде в банківський сектор у вигляді підтримки іноземними власниками своїх дочірніх банків в Україні. Обсяг інвестування в реальну економіку не перевищить 1 млрд дол. Для порівняння, річний обсяг іноземних інвестицій в Китай становить 150 млрд дол.
Тільки в аграрному секторі потреба в інвестиціях в цьому році становить 5 млрд дол., по всій економіці – 15 млрд дол.
Причин для зростання іноземних інвестицій на даний момент немає. Інвестиції приходять у ті країни, де низький рівень ризиків і висока норма прибутку на вкладений капітал. В Україні ситуація рівно протилежна: високі ризики інвестування і невизначена ситуація з можливістю отримувати стабільні доходи.
Міжнародні рейтинги України перебувають на низькому рівні, відбиваючи складну політичну та економічну ситуацію і високі ризики на тлі воєнного конфлікту.
Одна з головних причин, чому іноземні компанії відмовляються інвестувати в нашу країну – низький рівень економічної привабливості. У світовому рейтингу інвестиційної привабливості International Business Compass Україна посідає 89 місце, в рейтингу Світового банку за легкістю ведення бізнесу – 83 місце, згідно з рейтингом глобальної конкурентоспроможності Всесвітнього економічного форуму Global Competitiveness Report наша країна на 79 місці. У світовому рейтингу сприйняття корупції CPI Україна на 130 місці з 168 країн.
Інвестиції в країну з низькими рейтингами ділового клімату вважаються дуже ризикованими, тому інвестори вважають за краще обходити такі країни стороною.
Прогноз на наступний рік
Більшість експертів дотримуються думки, що в наступному році в країні не очікується проведення системних структурних перетворень в економіці. Тому розраховувати на економічний ривок не доводиться. Зростання економіки буде невисоким, на рівні 2%, інфляція від 10 до 15%. Валютний курс може зрости до 29 грн за долар.
Зараз стан економіки в країні такий, що без проведення структурних реформ, подолання корупції і створення сприятливого ділового клімату,досягти високих показників економічного зростання неможливо.
Для досягнення середньоєвропейського економічного рівня Україні необхідно забезпечити зростання економіки на рівні 6-7% і вище.
Для цього, в свою чергу, необхідно підвищити інвестиційну привабливість України, створити умови для відкриття високотехнологічних виробництв і залучення іноземних інвестицій в реальний сектор економіки.
Сергій Савенко
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас