Раді пропонують спростити процедуру капіталізації та реорганізації банків — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Раді пропонують спростити процедуру капіталізації та реорганізації банків

Фондовий ринок
362
Депутати Верховної Ради від фракції “Блок Петра Порошенка” Руслан Демчак, Михайло Довбенко і Павло Різаненко пропонують парламенту спростити процедуру капіталізації та реорганізації банків.
Про це йдеться в зареєстрованому 14 грудня законопроекті №5539.
Законопроект передбачає зменшення термінів розгляду документів та оптимізацію процедури капіталізації і реорганізації банків шляхом приєднання.
Також законопроект регулює питання припинення здійснення банківської діяльності без ліквідації юридичної особи.
Зареєстрований раніше законопроект №5388 “Про заходи, спрямовані на сприяння капіталізації та реструктуризації банків” був відкликаний.
“Причиною відкликання законопроекту №5388 стало те, що є значний ризик, що Верховна Рада просто не встигне його прийняти до того моменту, поки він ще діє. Попередньо запропонований проект повинен був внести зміни в закон №78-19 “Про заходи, спрямовані на сприяння капіталізації та реструктуризації банків”, однак він втрачає силу 1 січня. Отже, з огляду на зазначені ризики, ми подали новий законопроект №5539 як окремий закон, який буде діяти до 1 серпня 2020 року”, – пояснив Демчак.
На його думку, прийняття законопроекту дозволить банкам, які не можуть виконати вимоги Національного банку щодо капіталізації (НБУ прогнозує, що до початку 2017 майже 2/3 банків не будуть відповідати вимогам щодо розміру статутного капіталу), залишити банківський ринок без навантаження на Фонд гарантування вкладів фізичних осіб.
Зараз така можливість в законодавстві відсутня.
Раніше Національний банк зобов’язав банки довести мінімальний розмір статутного капіталу до 200 млн гривень до середини наступного року (11 липня 2017 року).
За матеріалами:
Українські Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас