Що відомо про можливу націоналізацію Приватбанку — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Що відомо про можливу націоналізацію Приватбанку

Кредит&Депозит
3003
“Нас вже стільки разів націоналізували, що мені іноді здається, що я працюю в держбанку”, – написав вчора в facebook Олег Горохjвський, перший заступник голови правління найбільшого в країні Приватбанку. А прес-служба установи розповсюдила повідомлення про сплановану інформаційну атаку на банк і спробу дестабілізувати політичну ситуацію в країні.
Минулого року Олегу Гороховському також доводилося спростовувати подібні чутки. А Дмитро Дубілет, IT-директор банку, навіть жартома пропонував “приватизувати НБУ”. Але цього разу не до жартів. Якщо торік Нацбанк своїми заявами підкріплював слова Гороховського, то в цьому році співробітники НБУ досить прозоро натякають, що до Привату є питання.
Хіба банки націоналізують?
В Україні вже були випадки, коли приватні банки ставали державними, тільки називали це в пресі рекапіталізацією. Рекапіталізація банку – це і є його часткова націоналізація. Після кризи 2008-2009 років відразу кілька приватних банків – “Київ”, “Родовід” і Укргазбанк – стали державними. На це витратили близько 17 млрд бюджетних гривень (або близько 2,125 млрд доларів США за тодішнім курсом). І частину цих грошей просто розікрали.
Валерія Гонтарева, яка керує НБУ з 2014 року, поки що не націоналізувала банки, а виводила їх з ринку до Фонду гарантування. Навіть банк “Дельта”, який міг розраховувати на держпідтримку як один з системних, в результаті було ліквідовано. Всього за Гонтаревої збанкрутували 83 банки.
Звідки гроші на націоналізацію?
У Меморандумі МВФ і в минулому, і в нинішньому році були передбачені кошти на випадок націоналізації банків.
Всього на поповнення капіталу банків і виплати вкладникам банків, що ліквідуються, в 2015 році було передбачено 152 млрд гривень, в 2016 році – 166 млрд гривень, пише FinBalance. У минулому році з усієї суми було вибрано 45,32 млрд гривень, в цьому році ще немає остаточної суми, але максимум (без витрат на Приват) буде вибрано 30,3 млрд гривень.
Таким чином у разі націоналізації Приватбанку у держави буде можливість витратити велику суму без ризику втратити підтримку МВФ та інших іноземних кредиторів, які на Фонд орієнтуються.
У 2015 році вже говорили про націоналізацію Привату, і нічого
Справді, в наприкінці 2015 року ходили чутки про націоналізацію або навіть ліквідацію Приватбанку. Але тоді це виглядало подією неймовірною. Керівники банку просто відповідали жартами, а Нацбанк виступив із заявою на підтримку Приватбанку. Тоді ж в інтерв’ю LB.ua акціонер Привату Ігор Коломойський заявив, що банк працює нормально, а Гонтарева намагається бути поза політикою. Теоретичну можливість націоналізації банку він не виключив, але зазначив, що сенсу в такій операції немає – влада зробить собі тільки гірше («не мене виб’ють, а себе”). І додав, що не використовуватиме банк для політичних торгів з владою.
Що змінилося в ситуації з Приватом в 2016 році?
По-перше, виникли побоювання, що ситуація в Приватбанку гірша, ніж здається на перший погляд. Наприклад, аудит міжнародної компанії PwC показував тільки 17,7% кредитів пов’язаним компаніям на кінець 2015 року. А в розслідуванні журналу Business New Europe йдеться, що до 90% великих (понад 10 млн гривень) кредитів видані інсайдерам. “Дзеркало тижня” пише, що нібито з відсутніх в балансі банку 138-141 млрд гривень акціонери надали застави на 31 млрд, з яких аудитори підтвердили тільки 26 млрд. Тобто акціонерам потрібно “закрити” ще близько 105-110 млрд грн.
Нацбанк вже не висловлюється публічно на підтримку Приватбанку, як це було в 2015 році. Навпаки, ні Валерія Гонтарева, ні її заступник Катерина Рожкова не заперечують можливості націоналізації. У грудневому звіті НБУ про фінансову стабільність йдеться, що “основним ризиком для фінансової стабільності в короткостроковій перспективі є ризик невиконання окремими великими банками програм капіталізації”. І навіть озвучена цифра 132 млрд гривень – стільки грошей не вистачає восьми найбільшим банкам з національним капіталом на покриття кредитних ризиків за постановою НБУ №351. Просто виходячи з розмірів банків (на Приват припадає близько 73,7% кредитного портфеля групи банків, підрахували в FinClub) можна припустити, що більше половини цієї суми – це Приватбанк.
А вчора НБУ повідомив, що зберігає валютні обмеження, в тому числі через “можливе невиконання окремими банками програм капіталізації”. І хоча назва банку не звучить, всі здогадуються, про який банк йдеться.
Закономірне на цьому тлі рішення Fitch підтвердити (а не підвищити) рейтинг Привату після того, як агентство підвищило рейтинг України і рейтинги семи інших українських банків. Не дивує і падіння цін на боргові папери банку, вартість яких за місяць впала з 80-85% від номіналу до 65%. У разі націоналізації банку власники таких паперів не отримають обіцяного винагороди, пише FinClub.
Якщо все ж націоналізація, то як це позначиться на клієнтах?
По-перше, націоналізації може і не бути. На цьому наполягають топ-менеджери банку. Якщо акціонери Приватбанку будуть виконувати свої зобов’язання перед НБУ, то причин для зміни власника банку немає ніяких. І якраз публічні заяви з боку НБУ говорять про те, що в Нацбанку націоналізації не хочуть, а підштовхують акціонерів до вирішення проблем банку.
Варіант другий: націоналізація, деталі якої узгоджені з нинішніми акціонерами банку. Тут побоюватися нічого принаймні клієнтам – фізичним особам і невеликим вкладникам. “Сама по собі націоналізація не має для вкладників і клієнтів жодних наслідків, бо просто призводить до зміни власників”, – заявив сьогодні перший заступник голови Приватбанку Олег Гороховський. І це так, якщо націоналізація проходить за мирним сценарієм. При цьому існує варіант, про який пише “Дзеркало тижня”, що націоналізація пройде за відносно мирним, але “кіпрським” сценарієм. Тоді великі вкладники зможуть обміняти частину своїх депозитів на акції банку. І, як уже говорилося вище, постраждають власники боргових паперів банку.
Нарешті, сценарій конфліктний, який в підсумку може призвести до банкрутства банку. Юрособи втратять свої вклади і кошти на поточних рахунках, фізособи також втратять гроші на рахунках і вклади понад 200 тис. гривень. Решту виплатить Фонд гарантування. Все це вже було з іншими банками, але цього разу наслідки складно оцінити, враховуючи розміри банку і політичну вагу його акціонерів.
За даними НБУ, на 1 жовтня в Приватбанку зберігалося 155 млрд гривень депозитів фізосіб і 40,6 млрд гривень депозитів юросіб.
Андрій Яницький
За матеріалами:
lb.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас