Будьте здорові: українці витратили десятки мільярдів гривень на ліки — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Будьте здорові: українці витратили десятки мільярдів гривень на ліки

Особисті фінанси
372
Українці змушені піклуватися про своє здоров’я самостійно. За попередніми даними, в цьому році сума, яку ми витратили на ліки, складе близько 47 млрд гривень. Це майже на 20% більше, ніж роком раніше.
Ситуація може змінитися в 2017 році коли, як запевняє уряд, в країні почне діяти програма реімбурсації, тобто часткової компенсації цін на ліки з держбюджету.
Чому ринок в грошах зріс, але це не позначилося позитивно на здоров’я українців?
Зростаємо двозначними числами
Традиційно, українці змушені забезпечувати себе ліками самостійно, оскільки в Україні закупівлі препаратів за державними програмами мізерно малі. Приміром, в 2016 році МОЗ витратить на ці цілі лише трохи більше 3 млрд гривень, тобто приблизно в 15 разів менше, в порівнянні з тим, скільки українці витратять на купівлю ліків в аптеках.
За підсумками 2016 року роздрібний ринок ліків України зросте, у порівнянні з 2015 роком, на 18-21% до приблизно 46-48 млрд гривень. Такий прогноз міститься в звіті дослідницької компанії Proxima Research, що має в розпорядженні РБК-Україна. В підрахунки аналітиків включені, крім ліків, також медвироби, дієтичні добавки та косметика, які продаються в аптеках. Ліки займають близько 85% продажів всіх товарів в українських аптеках.
У Proxima Research не коментують результати своїх досліджень. Однак директор “Агентства медичного маркетингу” Юрій Чертков пояснює, що основною причиною позитивної динаміки є підвищення цін. “У гривневому вираженні зростання ринку можна порівняти з девальвацією гривні”, – відзначає він. Відзначимо, що за даними Нацбанку, за рік офіційний курс гривні по відношенню до долара впав майже на 11% до 25,5 гривня/долар.
Приблизно настільки ж зросли і ціни на ліки. За підрахунками Proxima Research, за період з жовтня 2015 року по жовтень 2016 року (останні доступні дані) середня ціна однієї упаковки ліків збільшилася на 12,4% до приблизно 50 гривень.
Залежність українського ринку ліків від коливань валют обумовлена ​​високим рівнем імпорту. У грошовому вираженні за підсумками жовтня частка іноземних ліків на ринку склала близько 57%. Інший обсяг припав на українські ліки, основною складовою собівартості яких все одно є імпортні інгредієнти. Примітно, але в натуральному вираженні, тобто безпосередньо в упаковках, фармринок в 2016 році збільшиться всього лише на 3% до трохи більше одного мільярда штук.
Невелике зростання ринку «в упаковках» пояснюється браком грошей в українців на лікування. Співзасновник фонду “Таблеточки” Ірина Литовченко каже, що ліків, які надходять з державних закупівель, недостатньо, тому українцям доводиться дуже багато медикаментів закуповувати самостійно.
“Часто це дорогі медикаменти. Тому у пацієнтів з онкологією або іншими тяжкими захворюваннями часто просто не вистачає грошей або часу, щоб зібрати кошти і їх придбати. Крім того, в цьому році через зволікання з проведенням держзакупівель ліків багато постачальників просто не знали, чи варто завозити ліки в роздріб. Це ще більше посилило ситуацію із забезпеченням українців ліками”, – говорить Ірина Литовченко.
На думку Юрія Черткова, 3% зростання відбудеться, в основному, за рахунок переорієнтації споживачів з дорогих імпортних ліків на більш дешеві українські. “Це дозволило пацієнтам задовольнити частково попит на препарати, що і викликало зростання ринку в упаковках”, – відзначає він. За підсумками січня-жовтня всю трійку лідерів роздрібного ринку ліків зайняли українські виробники. Якщо ще за підсумками всього минулого року в ТОР-3 входили українські “Фармак” і “Дарниця”, а також італійська Berlin-Chemie/Menarini, то тепер останню змінив український “Артеріум”.
Однак така переорієнтація не допомогла вибитися в лідери ринку в грошовому вираженні лікам від українських виробників. За підсумками січня-вересня поточного року в ТОР-7 найбільш продаваних ліків увійшли п’ять іноземних препаратів (“Актовегін”, “Но-шпа”, “Нурофен”, “Німесил” і “Ессенціале”) і тільки два вітчизняних (“Цитрамон” та “ Натрію хлорид”).
Реімбурсація допоможе
Аналітики Proxima Research не очікують в наступному році зміни тенденції. Згідно з їхнім прогнозом, за 2017 рік фармацевтичний ринок України зросте на 14-18% до 53-56 млрд гривень. В упаковках зростання також буде порівняне з поточним роком – на 2,9% до 1,01 млрд шт.
Юрій Чертков, який погоджується з прогнозом Proxima Research, пояснює зростання ринку в грошовому вираженні очікуваннями фармбізнесу приблизно 15%-ої девальвації гривні. “Відповідно приблизно на цей показник і збільшиться ринок”, – відзначає він.
Разом з тим зростання ринку в упаковках Юрій Чертков пояснює відновленням попиту. “Під час різкого подорожчання ліків в 2014-2015 роках люди перестали активно купувати ліки, особливо безрецептурні. Зараз же, під час відносної стабілізації цін, у пацієнтів відновлюється зростання попиту, що має привести до збільшення ринку в упаковках, в тому числі і на імпортні препарати”, – пояснює він.
Додатковим фактором, який позитивно зіграє на зростанні попиту на ліки, може стати планована до старту з 1 квітня програма реімбурсації, тобто часткової компенсації цін на ліки з держбюджету. Чиновники планують таку пільгу передбачити на ліки для пацієнтів із серцево-судинними захворюваннями, астмою і цукровим діабетом II типу.
Заступник міністра охорони здоров’я Роман Ілик повідомив, що гарантовано за трьома групами захворювань хворий в результаті отримає за рецептом ліки або безкоштовно найдешевший генерик (копія дорогих оригінальних ліків – ред.), або з невеликою доплатою будь-який інший препарат, в якому є діюча речовина, на яку поширюється дія пільги.
Очікується, що з держбюджету буде витрачено на реімбурсації близько 500 млн гривень.
Директор з розвитку бізнесу компанії “Фармак” Олег Сяркевич підтримує плани Кабміну щодо впровадження реімбурсації. “Це правильний крок. За логікою, в результаті ціни на ліки повинні знизитися, але наскільки це станеться, стане зрозуміло по факту початку цієї програми”, – підсумовує він.
Дмитро Уляницький
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас