У Києві вже визначилися з місцем зберігання "скіфського золота" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У Києві вже визначилися з місцем зберігання "скіфського золота"

Казна та Політика
642
Міністерство культури призначило національний музей історії розпорядником експонатів на період окупації півострова, йдеться в сюжеті ТСН.
У музеї тепер шукають, де ж розмістити понад 500 експонатів, яким ще необхідно забезпечити належний рівень охорони. Найімовірніше, більша частина експонуватиметься саме в музеї, а меншу передадуть у філіал – музей історичних коштовностей України. Там у вітринах вже стоять золоті експонати, які виставлялися в Нідерландах, але на них росіяни не претендували, тому вони повернулися в Україну ще в 2014 році.
Директор музею Володимир Хардаєв із задоволенням демонструє журналістам коштовності, які зберігаються у фондах, але пояснює, що експонати з Голландії неправильно називати скіфським золотом, адже там не тільки золото і не тільки скіфське.
“Там є античні речі з міст, є гунські речі, є готські. Є кераміка, фігурки. Загалом цікаві речі, неправильно було називати їх скіфським золотом”, – зазначає фахівець. “Насправді цінність полягає в тому, що це національне надбання. Це речі, які свідчать про історію різних народів, які населяли територію Криму протягом тривалого часу, і не тільки Криму, але і південної України”, – додає вчений секретар національного музею історії Олена Оногда.
Нагадаємо, Окружний суд Амстердама прийняв рішення, що колекція «скіфського золота» кримських музеїв, яка виставлялася в музеї Алларда Пірсона, повинна бути повернена Україні, а не в окупований Росією Крим.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас