НБУ підтримує закон про ошуканих вкладників для припинення роботи Р2Р кредитування — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НБУ підтримує закон про ошуканих вкладників для припинення роботи Р2Р кредитування

Кредит&Депозит
980
Національний банк підтримує закон про ошуканих вкладників для припинення роботи Р2Р кредитування.
Про це повідомила журналістам глава НБУ Валерія Гонтарева.
“Чому ми підтримали законопроект щодо вкладників банку? Тому, що мені насправді шкода цих ошуканих людей і для того, щоб це більше не повторилося. Ми туди заклали норму, щоб припинити ось такі схеми, щоб на рівному місці виростали такі Р2Р платформи”, – сказала вона.
Глава НБУ додала, що припинити це можна було в разі передачі нагляду за небанківськими фінансовими установами НБУ.
“8 місяців в Раді лежить законопроект про ліквідацію Нацфінпослуг. Але, на жаль, його не підтримує навіть профільний комітет на чолі з депутатом Рибалкою. І ще там є такий одіозний депутат Поляков, який керував цією комісією”, – підкреслила Гонтарева.
Вона також висловила жаль через звільнення під домашній арешт екс-керівника банку “Михайлівський” Ігоря Дорошенка.
“Шкода, що його випустили під домашній арешт. Напевно, це шлях під його подальшу евакуацію. Ці креативні менеджери придумали схему, за якою фіктивні компанії залучали у населення гроші в регіонах. У договорах, які вони давали людям, великими літерами було написано банк “Михайлівський”, а маленькими – “роги і копита”, – підкреслила Гонтарева.
Раніше повідомлялося, що НБУ ініціює врегулювання Р2Р кредитування.
P2P кредитування не підпадає під дію закону “Про банки і банківську діяльність” і не регулюється ні Національним банком, ні іншими регуляторами фінансового ринку.
Без належного регулювання зазначена діяльність банків несе істотні ризики через відсутність відповідальності посередників; відсутність забезпечення таких вкладів з боку Фонду гарантування вкладів фізичних осіб; інвестування коштів в кредити позичальників, кредитний ризик яких визначається політикою самих банків і не регулюється Національним банком; низький рівень обізнаності населення про можливі ризики.
Як повідомлялося, 15 листопада Верховна Рада прийняла законопроект, внесений Президентом Петром Порошенком, про повернення коштів ошуканим вкладникам.
Протягом 2014-2016 років співробітники банку “Михайлівський” укладали з клієнтами банку договори про залучення позики.
Ці позики вносилися на користь 2 фінансових компаній – ТОВ “Інвестиційно-розрахунковий центр” (ІРЦ) і ТОВ “Кредитно-інвестиційний центр” (КІЦ).
Після визнання банку “Михайлівський” неплатоспроможним Фонд гарантування відмовився гарантувати вклади 15 тис. осіб, які розміщували свої кошти таким чином.
Законопроект дозволить повернути ці кошти клієнтам банку, загальна сума яких становить близько 1,2 млрд гривень.
За матеріалами:
Українські Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас