NASA допоможе Хокінгу з розробкою космічних кораблів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

NASA допоможе Хокінгу з розробкою космічних кораблів

Світ
592
Національне управління США з повітроплавання і дослідження космічного простору (NASA) приєдналося до проекту Breakthrough Starshot, анонсованого російським підприємцем Юрієм Мільнером і астрофізиком Стівеном Хокінгом в квітні цього року в рамках програми Breakthrough Initiatives.
Даний проект має на увазі відправку малюсіньких космічних апаратів до Альфа Центавра – найближчої до Сонця зоряної системи, розташованої за 4,37 світлових років від Землі.
Концепція StarShot передбачає запуск базового корабля, який доставить близько тисячі малюсіньких космічних апаратів, що працюють за принципом сонячного вітрила, на високу орбіту, а потім запустить їх один за іншим.
Після цього наземні лазери сфокусують світловий промінь на їхніх світлових вітрилах для прискорення окремих апаратів до цільової швидкості – 15-20% від швидкості світла. Сама подорож за часом має тривати від 20 до 30 років, ще близько 4 років знадобиться, щоб повідомити Землю про успішне прибуття.
На момент анонса багато хто сумнівався в життєздатності цієї концепції і не зовсім їй довіряли. Неабияка порція недовіри припала на конструкцію корабля. Багато хто просто не вірив, що StarChip зможе пережити настільки тривалу подорож: екстремальні прискорення, вакуум, зіткнення з протонами і космічним пилом – все це істотно знижує шанси на успіх. І якщо хто і може забезпечити належний захист, то це NASA.
На заході International Electron Devices Meeting, що пройшов у Сан-Франциско минулого тижня, фахівці розповіли, що зараз опрацьовують численні сценарії захисту та поділилися деякими ідеями щодо проекту.
Перший сценарій – маршрут можна прокласти таким чином, щоб уникнути зон підвищеної радіації. Але в такому випадку час подорожі збільшиться на кілька років, що не дуже-то посприяє уповільненню фізичного зносу компонентів StarChip.
Другий сценарій – екранування електроніки. Але це, швидше за все, призведе не тільки до підвищення вартості місій в цілому, а й істотно збільшить габарити і масу корабля, в результаті знизивши його швидкість.
За матеріалами:
The Independent
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас