НБУ затвердив нову процедуру інспектування та оцінки банків — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НБУ затвердив нову процедуру інспектування та оцінки банків

Фондовий ринок
887
Національний банк затвердив нову процедуру інспектування та оцінки банків.
Про це йдеться в рішенні правління регулятора №393-рш “Про схвалення процедур інспектування”.
Даним рішенням Національний банк змінив порядок організації, планування, проведення та оформлення результатів інспекційної перевірки, а також порядок визначення і затвердження рейтингової оцінки банку за рейтинговою системою CAMELSO.
Метою оцінки банків за рейтинговою системою CAMELSO є визначення їхнього фінансового стану, якості менеджменту і корпоративного управління, прозорості операцій та ефективності внутрішніх контролів, управління ризиками.
Також вона допомагає виявити недоліки, які можуть призвести до банкрутства банку і вимагають посиленого контролю з боку органів банківського нагляду.
Це дозволяє заздалегідь вжити відповідних заходів для виправлення недоліків і стабілізації фінансового стану банку.
Основою рейтингової системи CAMELSO є оцінка ризиків та визначення рейтингових оцінок за основними компонентами.
Такими компонентами є: капітал – Capital Adequacy © – оцінка розміру капіталу банку з точки зору його достатності для захисту інтересів вкладників та підтримання платоспроможності; якість активів – Asset Quality (A) – здатність забезпечити повернення активів, вплив проблемних кредитів на загальний фінансовий стан банку; менеджмент і корпоративне управління – Management (M) – оцінка методів управління банком з точки зору принципів корпоративного управління, ефективності діяльності, методів управління і контролю.
Також компонентами є: надходження – Earnings (E) – достатність доходів банку для перспективного розвитку та зростання; ліквідність – Liquidity (L) – здатність банку забезпечити своєчасне і повне виконання своїх зобов’язань; чутливість до ринкових ризиків – Sensitivity to Risk (S) – ступінь реагування банку на зміну ситуації на ринку; операційний ризик – Operational Risk (О) – здатність банку ефективно управляти операційним і інформаційним ризиком з метою недопущення/мінімізації фінансових втрат внаслідок реалізації ризиків.
Комплексна рейтингова оцінка за рейтинговою системою CAMELSO визначається для кожного банку відповідно до рейтингових оцінок за вказаними вище компонентами.
Кожен компонент рейтингової системи оцінюється за чотирибальною шкалою, де оцінка “1” є високою, а оцінка “4” – низькою.
Раніше Національний банк врегулював бухгалтерський облік операцій з вбудованими похідними фінансовими інструментами в банках України.
Постанова №409 вводить необхідне визначення вбудованих похідних інструментів відповідно до міжнародних стандартів фінансової звітності (МСФЗ) в бухгалтерському обліку банків, оскільки за результатами аналізу операцій банків з похідними фінансовими інструментами і їх відображення в бухгалтерському обліку операцій відповідно до вимог МСФЗ виникла необхідність у внесенні змін до відповідної інструкції, а саме в частині визначення вбудованих похідних інструментів і правил його відображення в обліку.
За матеріалами:
Українські Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас