Крістофер Дембік: час Трампа. Що можна чекати від економіки США в 2017 році? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Крістофер Дембік: час Трампа. Що можна чекати від економіки США в 2017 році?

Світ
696
Останні показники підтверджують здоровий стан економіки США, але при цьому її цикл ділової активності підходить до свого завершення.
За попередні кілька років роздрібні продажі зросли найбільше, але продажі в універсальних магазинах продовжують падати. Також значно зросло виробництво у штаті Нью-Йорк, проте показникам зайнятості більш характерні негативні тенденції і зниження оптимістичних прогнозів.
З моменту останнього зниження темпів економічного зростання в США минуло вже 35 кварталів. Можна стверджувати, що, крім встановлення нового рекорду тривалості стабільного розвитку економіки (попередній період склав 40 кварталів у золоту епоху правління Білла Клінтона), під час президентської каденції Дональда Трампа США доведеться зіткнутися і з новим економічним спадом.
Втім, економічна програма новообраного президента, яка ґрунтується на макроекономічній течії Кейнсіанства (Сформувалась як реакція економічної теорії на Велику депресію в США. Теорія, яка визнає й обґрунтовує необхідність і значення державного регулювання ринкової економіки. На думку її автора – Джона Мейнарда Кейнса, державному регулюванню підлягають такі макроекономічні показники, як національний дохід, сукупна пропозиція, сукупний попит, зайнятість, заощадження та інвестиції. Основним чинником, здатним вивести економіку з кризи, є, на думку Кейнса, сукупний попит. Він визначається трьома складовими: споживанням населення, інвестиціями підприємств, державними витратами. Тому кейнсіанську економічну політику часто називають концепцією управління попитом, – ред.), може стати суттєвим стимулом для економіки в найтяжчий час, а особливо в разі, якщо Федеральній резервній системі США не вдасться знизити відсоткову ставку і заспокоїти інвесторів.
Більше того, згідно з правилом Тейлора (цільове значення міжбанківської процентної ставки = фактичний темп інфляції + рівноважна реальна міжбанківська відсоткова ставка + 1/2 (інфляційний розрив) + 1/2 (розрив випуску), – ред.), яка вельми успішно застосовується Федеральною резервною системою США з початку 90-их років, на початок 2018 року середньозважена процентна ставка має становити трохи більше 2%, а це дуже низький рівень.
Отже, фіскальна політика виразно стане першим і основним механізмом, який дозволить скоротити вплив неминучого економічного спаду.
При найбільш сприятливий варіант розвитку подій цілком ймовірно, що програма Трампа, у разі її повної реалізації, дасть можливість відкласти сповільнення економічного зростання на кілька кварталів.
Для виконання зазначеної програми, в рамках якої планується спрямувати 500 мільярдів доларів на розвиток інфраструктури, США доведеться піти на збільшення державно боргу щоб, хоча б частково, профінансувати її.
У такій ситуації Дональду Трампу також, швидше за все, доведеться порушити свою обіцянку про підвищення мит на товари з Китаю, оскільки саме ця країна є найбільшим володарем довгострокових казначейських облігацій США (станом на вересень їх сума становила 1157 мільярдів доларів), і може вирішити знизити їх викуп при введенні недружніх заходів торговельної політики з боку уряду США.
Хороші новини для всього світу, а також для України, полягають у тому, що в наступному році ми навряд чи стане свідками нового періоду американської політики протекціонізму.
У Дональда Трампа просто не буде іншого вибору, як керуватися прагматичним підходом до іноземних інвесторів, особливо до представників Китаю та Японії, щоб ті продовжували вкладати гроші в США і таким чином допомагали виконувати його завдання, намічені у сфері внутрішньої політики.
Крістофер Дембік, Голова відділення макроекономічного аналізу Saxo Bank
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас