Грузинський ларі б'є історичні антирекорди — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Грузинський ларі б'є історичні антирекорди

Валюта
5208
Національний банк Грузії встановив на 14 грудня офіційний курс нацвалюти на рівні 2,6599 ларі/$1. Тим самим курс грузинської національної валюти впав по відношенню до долара США за добу ще на 1,7%, а з середини поточного року – на 24%.
Тим часом, в проекті держбюджету Грузії на 2017 рік, який представив у вівторок в парламенті міністр фінансів Дмитро Кумсішвілі, курс нацвалюти визначено в межах 2,5 ларі/$1, що викликало гострі дебати на слуханнях в парламентських фракціях.
Глава Мінфіну не погодився з опонентами, що видаткова частина державного бюджету має вплив на знецінення ларі. “Скажу більше, в результаті казначейських операцій з початку цього року з економіки вилучено на 260 млн ларі більше. Виходячи з цього, я ніяк не згоден”, – заявив він.
Д.Кумсішвілі зазначив, що насправді найбільшим викликом є залежність економіки Грузії від долара. “Але ми обов’язково досягнемо того, щоб скоротити цю залежність”, – сказав він.
За його словами, бізнесу в цьому допоможе скасування з 1 січня 2017 року податку на прибуток з метою реінвестування капіталу, а фізичним особам – розроблений урядом спільно з Нацбанком план дедоларизації.
На початку грудня Нацбанк Грузії зробив спеціальну заяву, в якій основною причиною знецінення ларі назвав різке зміцнення долара по відношенню до світових валют. “Ми очікуємо зупинки знецінення нацвалюти і її зміцнення в найкоротші терміни”, – говорилося в заяві.
Курс ларі, який після падіння на 32,4% по відношенню до долара США у 2015 році до літа поточного року зміцнився до 2,13 ларі/$1, з початку листопада знову почав різке зниження, встановлюючи історичні антирекорди. На початок року курс становив 2,3966 ларі/$ 1.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас