Приватні відносини — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Приватні відносини

Кредит&Депозит
2443
У розпорядженні Forbes опинився портфель найбільших клієнтів ПриватБанку ─ одержувачів кредитів від 1 млрд гривень і вище. Проаналізувавши ці компанії, ми з’ясували, чи належать усі вони акціонерам цієї установи, і публікуємо топ-10 боржників головного банку України.
Уже кілька місяців ПриватБанк знаходиться в центрі потужної піар-кампанії, пов’язаної з його майбутнім. Минулого тижня мешканців України масовано переконували в тому, що в п’ятницю, 9 грудня, банк націоналізують. Інформація йшла в тому числі від співробітників інших найбільших фінустанов України. Хоча націоналізація банку може стати додатковим позитивним аргументом, оскільки у клієнтів, крім інноваційної складової, з’являться ще й держгарантії, чутки про націоналізацію використовуються як привід для паніки серед населення.
Піар-кампанія, пов’язана з «Приватом», схожа на події навколо Промінвестбанку, який у 2008 році було доведено до неплатоспроможності за допомогою роздування паніки. Тоді введення тимчасової адміністрації спровокувало колапс фінансової системи України, з банкрутствами десятків установ. Віддалені наслідки тих подій банківська система країни переживає досі.
«ПриватБанк як найбільший на ринку регулярно піддається інформатакам ─ раніше проведені розслідування свідчать про іноземного замовника таких атак. Зараз перевіряємо інформацію про те, що це частина плану «Шатун», в який, на жаль, втягнуто й наших псевдопатріотів», ─ каже прес-секретар банку Олег Серга. Зазначимо, при аналогічній кампанії Промінвестбанк протримався 5-6 місяців, тоді як «Приват» чинить опір атакам ось уже кілька років.
Серед аргументів тих, хто переконує в необхідності терміново забрати гроші з банку, ─ стан його кредитного портфеля. У ЗМІ ходить інформація, що понад 80% кредитів «Привата» ─ це гроші, видані нібито компаніям акціонерів банку Ігоря Коломойського і Геннадія Боголюбова. Чи так це?
У розпорядженні Forbes опинився портфель найбільших позичальників банку. У ПриватБанку відмовилися коментувати список, сказавши, що зазначені дані ─ конфіденційні. Однак, оскільки ПриватБанк є найбільшою і стратегічною установою для України, дані про стан його портфеля мають високу суспільну цінність.
Приватні відносини
Отже, в топ-10 позичальників банку є люди, пов’язані з групою «Приват». Наприклад, Віктор Шкіндель очолював компанію «Дніпроавіа», яка належить Ігорю Коломойському, а Гліб Романов входив до наглядової ради Стахановського заводу феросплавів, пов’язаного з «Приватом».
Однак серед позичальників є й інші особи, які не асоціюються з групою «Приват». Наприклад, 2,3 млрд гривень кредиту ─ в компанії Сергія Казарова, який був помічником колишнього мера міста Херсона Володимира Сальдо.
Крім того, мільярди гривень ПриватБанку розміщені на кореспондентських рахунках у банках Commerzbank, JP Morgan Chase, New York Mellon. При цьому корвідносини з Deutsche Bank, який у 2016 році переживав не найкращі часи, було переглянуто навесні.
А ось який вигляд має список компаній, які станом на початок 2016 року не платили за боргами ПриватБанку.
Приватні відносини
Ці компанії належать офшорам із різних територій, включаючи Кіпр, Беліз і так далі. Forbes звернувся до експертів, які розповіли про структуру власності цих боржників таке: «Наприклад, Фанттеро, власник одного із зазначених ТОВ ─ це давній приватівський офшор, він був акціонером багатьох знакових компаній «Привату», таких як «Приват Інтертрейдінг», «Цемент-Інвест» та ін. «Равенскрофт» ─ це теж давній офшор «Привату». Він колись входив до складу засновників «УНІАНу». «Болрут» і «Квеншінал» ─ засновники ТОВ «Фірма «Дніпроавіасервіс», яке обслуговує приватівських «Дніпроавіа», «Мелчет інвест», «Лексус ентерпрайзес», «Креонтас Коммершіал» ─ це все старі легендарні приватівські офшори. «Корп Холдінгз» був засновником ТОВ «Автотрейдінвест» разом з ТОВ «Інком 2001».
Ці борги самим собі, не виплачені з різних причин (в ПриватБанку посилаються на комерційну таємницю), стали одним із приводів для появи на ринку безлічі спекуляцій. Звучить інформація навіть про те, що рішення про націоналізацію ПриватБанку розроблено і направлено до Кабінету міністрів. А глава НБУ Валерія Гонтарева заявила, що якесь рішення щодо банку має бути прийнято до кінця року.
Глава інвестиційної компанії Сoncorde Сapital Ігор Мазепа пояснює, що акціонери повинні докапіталізувати «Приват», щоб відповідати всім вимогам Нацбанку. «В акціонерів є план докапіталізації, і акціонери його, за моєю інформацією, виконували», ─ запевняє Ігор Мазепа.
Екс-заступник голови НБУ Сергій Яременко вважає, що якщо ПриватБанк виявився проблемою державного масштабу, то запитати про причини цього потрібно, наприклад, у Володимира Стельмаха, який багато років очолював Національний банк, а зараз входить до наглядової ради «Привату». «Є нормативи НБУ, згідно з якими банк із таким обсягом депозитів населення, як у «Привата», повинен переходити на рівень ощадного банку. Тому що такий банк безпосередньо відноситься до інтересів населення», ─ підкреслює Яременко.
Відзначимо, що ПриватБанк переформатує свій портфель. «У банку працює програма кредитування малого і середнього бізнесу, за якою тільки в цьому році створено понад 100 000 робочих місць. Структура кредитного портфеля поступово змінюється на користь дрібних приватних підприємців і фізосіб», ─ розповів Forbes Олег Серга.
Весь кредитний портфель ПриватБанку на 1 листопада 2016 року становив понад 200 млрд гривень, з яких близько 30 млрд гривень були видані фізособам, і 170 млрд гривень ─ підприємствам. Оскільки «Приват» ─ великий одержувач рефінансування, частина його корпоративного портфеля знаходиться в заставі у НБУ: забезпечення кредитів рефінансування у кілька разів перевищує обсяг самого рефінансу. А НБУ, очевидно, зацікавлений в тому, щоб величезне рефінансування було погашено, так само як і кредити, видані самим «Приватом».
Маргарита Ормоцадзе
За матеріалами:
Forbes.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас