Олександр Лактіонов: Чи реальні перспективи замороження РФ видобутку нафти? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Олександр Лактіонов: Чи реальні перспективи замороження РФ видобутку нафти?

Енергетика
510
Будь-яка активність ОПЕК, а також РФ зараз пов’язана з ініціюванням зростання ціни на нафту. Проте всередині країни ОПЕК країни-члени домовляються для того, щоб надалі тихо порушувати ці правила.
РФ це також не чуже, більше того, країна кровно зацікавлена у зростанні цін на сировинні ресурси (нафта і газ), бо від цього залежить економіка Росії.
Річ у тім, що замороження видобутку нафти, в порівнянні з тим же газом, може мати набагато серйозніші наслідки для виробників РФ.
Зокрема наслідком може стати вихід з ладу свердловин, родовищ… Також суттєвими можуть бути витрати на їх введення в експлуатацію у подальшому після зняття замороження. Росії просто не вигідно йти на такий крок ні фізично, ні матеріально.
При цьому треба розуміти, що озвучити замороження не означає фактично його дотримуватися. Тим більше що так непомітно робить більшість країн ОПЕК.
Разом з тим, яким би це дивним не здавалося на перший погляд, але замороження може бути вигідним для США.
Все тому, що такий крок буде супроводжуватися зростанням цін на ринку, який розташований на біржах США. Завдяки концентрації основних ринків і контрактів США може заробляти на зростанні і падінні цін.
Фактично замороження може відбутися тільки після відмашки США, оскільки це дозволяє чинити прямий вплив на основного гравця ОПЕК – Саудівську Аравію та інші країни.
З іншого боку, у РФ також є партнери в ОПЕК (наприклад Іран) і не тільки, які готові розхитувати ситуацію.
Адже з Ірану вже зняли санкції, і країна готова поставляти досить значні обсяги нафти. Бажано за більш високою ціною (хоча сам факт збільшення поставок Іраном швидше буде грати на користь зниження світових цін на нафту).
Олександр Лактіонов, кандидат наук, експерт в галузі енергетики
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас