Швейцари в погонах: ДФС та СБУ продовжують тиск на бізнес — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Швейцари в погонах: ДФС та СБУ продовжують тиск на бізнес

Кримінал
746
Нещодавно прем’єр-міністр України Володимир Гройсман заявив, що не має наміру терпіти тиск контролюючих органів на підприємців. «Я розумію сьогодні проблеми з правоохоронною системою, з митницею, з контролюючими структурами. Я у них на підтанцьовці не буду. Вони або будуть змушені припинити «кошмарити» бізнес, або я їм оголошу публічну війну», ─ пообіцяв глава уряду на Другій міжнародній торгово-промислової конференції «Зони вільної торгівлі: можливості та виклики для України і партнерів».
Також Гройсман повідомив, що «кожні 2-3 місяці проводяться зустрічі з бізнесом за участю представників контролюючих органів, на яких розглядаються системні й конкретні випадки тиску контролюючих органів на бізнес. За результатами обговорень, в тому числі, звільняють чиновників, які зловживали становищем».
На жаль, доводиться констатувати, що сьогодні фіскальна служба і правоохоронні органи оголосили «публічну війну» українським підприємцям. Потік скарг, відкритих листів, публічних звернень, в тому числі з трибуни Верховної Ради, постів у соціальних мережах, прес-конференцій від бізнесу з найрізноманітніших напрямків зростає, як снігова куля.
На цьому тлі глава ДФС Роман Насіров 6 грудня відзвітував про результати роботи відомства за 11 місяців нинішнього року: до зведеного бюджету України надійшло на 155 млрд грн більше, ніж за той же період 2015 року ─ майже 677 млрд грн. Насіров вважає, що «перевиконання дохідної частини бюджету закладає ґрунт для поступової стабілізації та зростання економіки».
Під газом
Зі зростанням популярності зрідженого газу Україні доводиться завозити продукцію з-за кордону. Але два місяці тому СБУ спільно з ДФС почала блокувати імпорт зрідженого газу на станціях Куп’янськ-Сортувальний, Хутір-Михайлівський і Спартак ─ всі на території Східної України.
У список для посиленої перевірки потрапили 16 великих українських компаній-імпортерів. З них 9 ─ на основі розпорядження СБУ, 3 ─ на основі усного доручення начальника митниці, і 4 ─ на основі листа ДФС. Причому людям навіть не говорили, з яких причин їх перевіряють.
І лише 6 грудня з’явилося офіційне роз’яснення СБУ про те, що «затримуються деякі партії імпортного скрапленого газу через підозри про вміст у ньому сильнодіючих отруйних речовин». У своїх орієнтування СБУ посилається на статтю Кримінального кодексу «фінансування тероризму», а під неї вже «підтягнута» стаття Митного кодексу №356 ─ про взяття проб.
«Митниця проводить своє класифікаційне рішення через свою лабораторію, оформляє. А потім, як тільки ми оформили, СБУ затримує вже оформлений товар у рамках своєї кримінальної справи. Тому, смію припустити, що в даному випадку все обгрунтовано, або ж це фатальна помилка, за яку відповість точно не митниця», ─ заявив Ігор Піковський, глава Енергетичної митниці ДФС. І додав, що фахівці митниці та СБУ одночасно відбирають проби палива, щодо якого в СБУ є підозри.
Глава ДФС Роман Насіров 6 грудня відзвітував про результати роботи відомства за 11 місяців нинішнього року: до зведеного бюджету України надійшло на 155 млрд грн більше, ніж за той же період 2015 року ─ майже 677 млрд грн
Відзначимо, процес відбору проб у вітчизняних реаліях не такий простий, як заявляють фіскали. «Відбір проб ─ процес, що вимагає технічного та часового ресурсу, а в наших умовах ─ значного ресурсу. Для забору проб скрапленого газу вагони потрібно гнати на найближчу газонаповнювальну станцію (ГНС), обладнання та пробників на митниці, як правило, немає. Від технічних послуг самих постачальників митники відмовляються. А якщо слідчий затримав процес на пару-трійку днів? В результаті деякі вагони по два тижні чекають розмитнення. Ці простої дадуть вірний мінус в економіці поставки», ─ розповідає Артем Куюн, експерт консалтингової компанії «А-95».
Втім, затримують не тільки залізничні цистерни. Як стало відомо Forbes, на початку листопада в порт Чорноморськ (колишній Іллічівськ) прийшов танкер. Не з Росії. Але митниця «добро» не дала. Звинуватити в «фінансуванні тероризму» не було підстав, проте попросили підтвердження ціни ─ котирування газу на дату відвантаження. Судно завантажували в суботу ─ не «котирувальний» день. Було очевидно: після п’ятниці два дні ціна не змінюватиметься. Але митників це не влаштувало, і вони продовжили тримати танкер на причалі.
Ситуація на сьогодні така: танкер у Чорноморську все-таки розмитнили наприкінці листопада, довівши митникам абсурдність їхніх вимог. Кілька залізничних цистерн двох імпортерів зрідженого газу заарештовано, компанії судяться з СБУ. Решту газу митниця оформляє, по суті, в ручному режимі ─ слідчий дає усний дозвіл. На якій підставі? Список нібито «компаній-порушників» нікуди не зник.
Фланелевий абсурд
Два останні місяці економічно активна громадськість стежила за тим, як київські митники та працівники СБУ будівельною лінійкою переміряють 100 919,88 погонних метрів фланелевої тканини. Тканина, вартістю 1,4 млрд грн, прийшла на адресу ТОВ «Текстиль-Контакт» від китайських постачальників у жовтні. До листопада з неї планувалося пошити теплі халати, білизну, дитячі пелюшки та повзунки, сорочки, теплі речі до зими.
Але. «Під час митного огляду інспектор вибірково заміряв ширину тканини і вирішив, що вона на кілька сантиметрів вища заявлених в інвойсі 180 см, після чого «під постійним тиском представника СБУ» було прийнято рішення про повне вивантаження тканин з контейнера і перемірювання кожного рулону», ─ написав Олександр Соколовський, власник ТОВ «Текстиль-Контакт», на своїй сторінці в соцмережі.
Переміряли, отримали 102 472,3 погонних метра, що на 1,5% вище заявлених. Склали протокол про порушення митних правил, тканину тимчасово вилучили, справу направили до суду. Але переміряли з порушеннями ДСТУ і всіх технічних вимог: включили в заявлений розмір тканини кромку з двох сторін, яка при пошитті завжди відрізається. Більше того, митниця в судовому позові виставила претензії китайському постачальнику.
У результаті Бориспільський міськрайонний суд Київської області закрив провадження. «Справу про порушення митних правил було направлено до суду для розгляду по суті. За результатами суд оголосив про закриття провадження у справі у зв’язку з відсутністю складу злочину», ─ повідомила прес-служба ДФС 8 грудня.
Втрати «Текстиль-Контакту», згідно з даними Соколовського, на 20 листопада склали 528 000 грн. До 8 грудня вони зросли ще більше. А роздріб вже почав розпродаж фланелевих речей.
Українська легка промисловість ─ імпортозалежна. В останні роки вітчизняне виробництво тканин дещо зросло, але для сучасного обороту цього мало ─ в країні виробляється всього 306 кодів. Особливо складно з бавовною, яка в Україні не росте. А країни, які його вирощують, і тканину з нього виробляють у себе.
«Я знаю, що є ще кілька текстильних підприємств, які судяться з фіскальними органами, але ми статистику не ведемо. Хтось хоче про це говорити, хтось ─ ні. Знаю випадок, коли СБУ перевіряла імпортну тканину на наявність наркотиків. Причому, тканину європейського виробника. Підсумок сумний: постачальник відмовився від подальшої співпраці. А в наших гіркий сміх ─ тепер можемо писати в супровідних документах: «наркотиків не виявлено», ─ розповідає Тетяна Ізовіт, виконавчий директор асоціації «Укрлегпром».
Співрозмовниця видання пояснює, що тканина ─ це технічний продукт, його треба перевіряти, але згідно зі зрозумілими і визнаними технологічними параметрами. Втім, фіскальні органи особливо ретельно перевіряють саме ті підприємства, які десятиліттями працюють на українському ринку, і їх можна просто звірити по аудиту.
Три горішки для фіскалів
З тиском силовиків доводиться стикатися не тільки імпортерам, але й експортерам. Причому найчастіше обов’язково потрібно зупинити виробництво. Публічний приклад: ТОВ «Дельта Вілмар СНД», яке, серед іншого, надає послуги з переробки, оформлення документів і навантаження соняшникової олії в ємності для відправки за кордон.
Клієнти бувають різні, на підприємстві цього не заперечують, але при цьому підкреслюють, що завжди на всі вимоги фіскальних органів вони надавали всі необхідні документи, особливо в рамках розслідування кримінальних справ. Однак наприкінці листопада ДФС не тільки прийшла з перевірками в центральний офіс ТОВ, а й зупинила весь виробничий процес.
За рішенням Шевченківського суду в справі про порушення з боку третіх осіб, які підозрюються в недоплаті 7,86 млн грн ПДВ, на виробничому майданчику фірми було проведено обшуки. Крім адміністративного і виробничого комплексів, вони пройшли на трансформаторній підстанції, в паровій котельні, градирні, резервуарі протипожежного запасу води.
Крім того, в «Дельта Вілмар СНД» заявляють, що було заблоковано роботу двох переробних заводів, які знаходяться взагалі за іншими адресами і не мають ніякого відношення до даної справи. Затримка автотранспорту постачальників, простій заводів і збій у навантаженні готової продукції забезпечили їй мільйонні збитки, плюс втрати контрагентів від простоїв. То чи відповідає зупинка технологічного процесу всіх контрагентів по ланцюжку недоплатам, коріння яких ДФС намагалася знайти?
Окреме питання ─ експорт горіхів. Розпочаті в 2015 році незначні зміни умов роботи на ринку вже в 2016-му були повністю нівельовані: поставки горіхів за кордон, згідно з інформацією анонімних джерел Forbes, як і раніше, «під опікою» СБУ і ДФС. Причому будь-яка публічна заява експортерів веде до того, що фіскали ще більше збільшують відсоток «відкату».
Втім, і імпорт рослинної продукції залишився під таким же тиском. Процитуємо главу Профспілки експедиторів Одеського регіону Віктора Берестенка, на його сторінці в соцмережі є навіть відеоматеріал: «Карантин. Відео від 24.11.2014, зараз маємо тих же осіб. Умова роботи з цитрусом ─ $12 за тонну, або будемо тримати, або будемо знаходити шкідників. У частці все ті ж правоохоронці».
Нові люди, старі схеми
На цьому тлі учасники нафтового ринку переймаються питанням: навіщо в рамках розслідування фінансування тероризму вивчати хімічний склад газу, якщо для цього треба вивчати фінансові документи постачальників? І скраплений, і природний газ і так є отруйними речовинами: бензол і метан, з яких вони і складаються, для людини смертельні, причому, від зрідженого газу досі не помер ніхто, а від природного ─ щодня чадіють люди.
За даними наших колег з OilNews, перевірка імпорту ініційована конкретними підрозділами: ГУ по боротьбі з корупцією та організованою злочинністю СБУ (ГУ «К») і підрозділом внутрішньої безпеки ГУ ДФС на чолі з Юрієм Шереметом. І поки СБУ вивчає «формулу газу», в Україні на повну силу працюють «ліві» підприємства з виробництва контрафакту, йдуть продажі фальсифікату і контрабанди, відбувається крадіжка трубопровідної нафти.
Аналогічної думки дотримуються і текстильники. За словами Тетяни Ізовіт, тінізацію текстильного ринку вони оцінюють в 65%, або 80 млрд грн. Але на тлі тотального переслідування публічного бізнесу неможливо побачити боротьбу з реальними «тіньовиками».
Одесит Віктор Берестенко повідомляє і про інші «подвиги» митників. «Відпрацювання орієнтувань від правоохоронних органів. Був присутній і брав участь у розгляді, пов’язаному з затримкою оформлення транзитного вантажу (Білорусь ─ Єгипет). Вантаж прибув у порт 16 листопада, митниця оформила ─ 23 листопада. Збиток відправнику ─ понад $1 тис. Відпрацьовували лист СБУ. Нічого не знайшли, пошкодили матеріал, зірвали терміни поставки вантажів, перенесли навантаження на інше судно, зробили 100% огляд. Порушили постанови КМУ 364, 751, 467… Дійова особа ─ співробітник СБУ… Прокуратура працює, сподіваюся, якщо не внесе «припис», то «на гроші», за класикою, відіжме».
Все пізнається в порівнянні
Кілька років тому Сергій Терьохін, який займав пост міністра економіки в першому уряді Юлії Тимошенко (2006-2008 роки), написав у своєму блозі на одному зі всеукраїнських інтернет-ресурсів, що відразу ж після перемоги Віктора Ющенка Німеччина передала Україні два митних рентгенівських апарати, якими скануються контейнери. На західну і південну митниці ─ в Ужгород і Одесу. Буквально через два місяці ці апарати було виведено з ладу загрозою фізичної розправи ─ тому що по-іншому їх зламати просто неможливо. Більше це питання публічно ніде не висвітлювалося.
На українських митницях досі рентгенівські апарати ─ табу. Їх просто немає, як і перспектив появи. Митники та співробітники СБУ проводять перевірку всіх контейнерів вручну, витрачаючи на цей процес тижні. І змін в алгоритмах, на жаль, не передбачається ─ всупереч всім гучним заявам профільних відомств.
Як приклад можна навести ту саму Одеську митницю. І призначення, і відсторонення її керівника ─ Юлії Марушевської, креатури Михайла Саакашвілі ─ викликали широкий громадський резонанс. Як і більшість її нововведень. Однак після звільнення Марушевської з посади в Facebook з’явився пост Сергія Дубенка, радника мера Одеса Геннадія Труханова, який цілком можна вважати компліментарним, якщо врахувати, що команди Саакашвілі й Труханова завжди були завзятими політичними опонентами. «Спотворений Морвокзал та інші її суперечливі рішення ─ це ніщо порівняно з тим, що робить зараз митниця. Це пекло… Огляди, божевільні необґрунтовані підвищення цін на білі вантажі, затримки оформлення, простої… Коротше: поверніть юного гуманітарія без профільної освіти, призначеного без конкурсу за красиві очі», ─ пише Дубенко на своїй сторінці в соцмережі.
Те, що зараз відбувається в експортно-імпортному сегменті українського бізнесу, вже було в історії незалежної України не раз, і може означати три варіанти:
1. Влада збирає гроші на найближчі вибори.
2. Влада пресує бізнес, щоб його централізувати і поставити під єдині потоки, як це було за всіх попередніх президентів.
3. Наведені приклади ─ спроби окремих представників фіскальних і правоохоронних органів на місцях «вирішити» свої власні проблеми.
У представників бізнесу вже склалася певна думка, який із трьох сценаріїв сьогодні реалізується в Україні. А у влади ─ все ще є час і можливості, щоб її змінити чи спростувати.
Інна Коваль
За матеріалами:
Forbes.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас