Смертельна корупція — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Смертельна корупція

Кримінал
647
Тільки-но виникла держава, відразу ж з’явилася корупція. І зникне вона, напевно, тільки якщо держава відімре. Доти не припиниться і боротьба з нею. Перший відомий історії борець з корупцією – шумерський цар Урукагіна, який правив в 2319-2311 роках до нашої ери. Засудження корупції містять головні священні книги – Біблія («Дарів не бери, бо дари сліпими роблять зрячих і викривляють слова справедливих») і Коран ( «Не привласнюйте незаконно майна один одного і не підкуповуйте суддів, щоб навмисно привласнити частину власності інших людей»).
_На окремих землях нинішньої України антикорупційні заходи відслідковуються вже в VІІ-VІ століттях до нашої ери. Історик А. Гавриленко зазначає, що в античних державах Причорномор’я хабарництво і підкуп каралися суворо. Відтоді корупція в Україні сильно еволюціонувала і набула тотальних форм. Для боротьби з нею пропонують задіяти вже надзвичайні заходи – у Верховній Раді є законопроект про те, щоб її карали довічним ув’язненням, без будь-якої альтернативи. Зрозуміло, це не найоригінальніше покарання за корупцію. Що ж може запропонувати в цьому сенсі історія людства _
Спопеляючий штраф
Одну з перших згадок про корупцію можна зустріти в Законах вавилонського царя Хаммурапі (XVIII століття до нашої ери): «Якщо суддя розібрав справу, виніс рішення і виготовив документ з печаткою, а потім рішення своє змінив, то цього суддю слід звинуватити в зміні рішення, яке він ухвалив, і позовну суму, що була в цій справі, він повинен сплатити в дванадцятикратному розмірі». Крім того, йому заборонялося надалі займати суддівську посаду (що само по собі, звичайно, було набагато гірше, ніж будь-який штраф, і знищувало людину, залишаючи від неї саме попелище).
Без вух, свободи і носа
Антикорупційне законодавство Єгипту починається з Рамзеса I (приблизно 1290 р до нашої ери). З волі цього фараона, засновника однієї з найзнаменитіших династій, суддям, які брали хабарі, відрізали ніс. Корупціонерам з вищих чиновницьких прошарків за такий самий проступок відрізали не тільки ніс, але і вуха. Кожен засуджений за цією «статтею» переводився в раби до кінця життя і вирушав на сільськогосподарські роботи. Вид безносої і безвухої людини в давньоєгипетській провінції повинен був наштовхувати кожного на думки про тлінність всього сущого і про шкідливі властивості влади.
Здерти шкіру і оббити крісло
Один з найвідоміших корупційних епізодів в історії – так званий «Суд Камбіса». Справа була в Персії приблизно в 525 р до нашої ери. На хабарі за несправедливий вирок попався суддя на ім’я Сісамн. Коли про те, що трапилося, дізнався цар Камбіс, він не вагався ні секунди: розпорядився схопити Сісамна, стратити його, зняти шкіру і оббити нею крісло судді, а на звільнену посаду призначити … сина Сісамна. Таким чином, син був змушений працювати, сидячи в кріслі, оббитому шкірою рідного батька. На цей сюжет багато століть тому голландський художник Давид Жерар написав картину «Суд Камбіса».
Ганебний ріг
У XIII столітті на території Західної Африки виникла велика і багата держава – імперія Малі зі столицею Тімбукту. Товарний оборот її був величезний, і звичайно, чимало грошей «прилипало» до рук малійскіх чиновників. Для хабарників, які попалися, було передбачено покарання, що відображало, незважаючи на іслам, що вже утвердився на державному рівні , традиційні шаманістичні вірування населення (і тому зрозумілі всім) – в задній прохід винного повільно вводився розпечений ріг носорога. Корупціонер помирав у страшних муках і далеко не одразу…
Згинати до перелому хребта
Суворі в побуті і жорстокі за вдачею монголи із хабарництвом боролися з властивою їм прямолінійністю. Ще за Чингісхана на загальному курултаї була оприлюднена «Велика Яса» – звід законів, що регламентував усі боки життя цього своєрідного суспільства. Було там сказано і про корупцію – за неї, без варіантів, належала смерть. Але яка? Ось тут варіантів було багато. Страти у монголів передбачалися різні – наприклад, перелом хребта, коли п’яти обвинуваченого притискали до його потилиці.
Пропаганда трупом
Хрестоматійний приклад антикорупційної пропаганди – випадок з сибірським губернатором Матвієм Гагаріним. У 1721 році він був з ініціативи Петра I засуджений до повішення за хабарі за винний і пивний відкуп, привласнення казенних коштів, вимагання. Після тортур Гагаріна стратили. Його труп провисів на Біржовій площі 7 місяців. Потім його возили з місця на місце для науки чиновникам. За деякими даними, поховали Гагаріна тільки через три роки після страти. На стан російської корупції це не дуже вплинуло.
Без суду і слідства
Чиновник повинен бути, як риба в акваріумі: завжди на виду і завжди в межах досяжності караючої руки. Так міркували батьки сінгапурських реформ в 1960-х роках. І вони створили спеціальне Бюро, яке стоїть ніби дещо понад законом. Воно досі має право без рішення суду обшукувати і затримувати підозрюваних, проводити перевірки родичів чиновників, інспектувати будь-які фінансові документи сім’ї та її поручителів. Захисту від Бюро не має жоден громадянин країни, незалежно від статусу і посади. Що ви думаєте? Це дало результат. З країни, що загрузла у корупції, Сінгапур на початку XXI століття перетворився на одну з найбільш «чистих».
Зброя, магія і тортури
З корупцією в сучасному Китаї борються активно, системно та всебічно. Крім розстрілів і відсікання рук, застосовують сучасні технології. У 2007 році на китайський ринок випустили комп’ютерну гру «Непідкупний воїн». Це рольової сюжет, де ваше завдання просте: «мочити» корупціонерів за допомогою зброї, магії і тортур. Отримане задоволення було, мабуть, грандіозним, бо тільки за перший тиждень гру завантажили понад 100 тисяч користувачів. Кінцівку для гри придумали феєричну: після знищення всіх хабарників і членів їхніх сімей ви потрапляли в щасливий світ без корупції.
Еротична атака
У сучасній Росії корупція досягла грандіозних розмірів. Законодавчі заходи по боротьбі з нею не дають особливого ефекту. У хід йдуть нестандартні. У 2011 році громадський молодіжний рух «Наші» випустив спеціальний календар під назвою, яка повинна була дійти до серця кожного: «Секс проти корупції». У ньому еротичні на вигляд дівчата в білизні були зображені поряд з фразами на кшталт «Навчу жити без хабарів», «Вилікую від корупції», «Не вийду заміж за корупціонера». Минуло п’ять років. Секс виявився безсилий.
Відставка віслюками
І все ж нестандартні методи боротьби з корупцією дають деякі результати. У 2013 році на вулицях Кенії з’явилися кілька ослів в супроводі групи активістів. На боках у тварин було написано: «Корупція випиває з Кенії всю кров». Акція стала відповіддю на скандал, що вибухнув навколо п’яти секретарів Кабінету міністрів, запідозрених у хабарництві. У підсумку, зворушений жалюгідним виглядом агітаційних ослів, президент країни Ухуру Кеніатта відсторонив чотирьох звинувачених. П’ятий секретар залишив посаду за власним бажанням.
Євгеній Ясенов
За матеріалами:
Вісті
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас