Три банки заявили, що не брали кредити в НБУ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Три банки заявили, що не брали кредити в НБУ

Кредит&Депозит
2463
7 грудня НБУ виділив 5 банкам відразу 4 млрд грн рефінансування, причому відразу на 84 дні. З квітня регулятор видавав учасникам ринку короткі позики на термін до 30 днів (й на помірно менші суми), що в т.ч. дозволяло йому не розкривати назви фінустанов-позичальників (хоча Промінвестбанк, наприклад, зізнавався, що фактично пролонговував попередні позики). Оскільки ж на останньому тендері видавалися кредити на понад 30 днів, НБУ має з часом назвати отримувачів рефінансування.
А поки ми розіслали банкам запит з пропозицією розповісти, чи залучали вони в НБУ рефінансування 07 грудня. З тих, хто теоретично міг би бути в «зоні ризику», наразі відповіли три: Приватбанк, Платинум Банк, «Кредит Дніпро». І всі, як один, рапортують, що кредити не брали, навпаки – в поточному році скорочують відповідну заборгованість перед регулятором.
Так, за даними прес-служби Приватбанку, з початку року він повернув НБУ по кредитам рефінансування 7,4 млрд грн, з них у IV кварталі 1,6 млрд грн (за даними НБУ, на кінець ІІІ кварталу борг Приватбанку по рефінансуванню становив 21,1млрд грн). «В грудні платежі згідно з графіком будуть проведені в кінці місяця. Треба зазначити, що банк заплатив за рефінансування в 2016 році 5,1 млрд грн відсотків, з них у 4-му кварталі 0,8 млрд грн», – констатують в банку.
У «Платинум Банку», борг якого на 01.10.2016 становив 338,3 млн грн, підкреслюють, що упродовж 2016 року він не брав в НБУ позики: «Виплати здійснюються з випередженням планового графіку. З початку 2016 року Platinum Bank направив у рахунок погашення основної заборгованості стабілізаційного кредиту НБУ понад 283,8 млн грн, з них у IV кварталі сума була зменшена на 63,8 млн грн. Станом на 09.12.2016, за грудень цього року Platinum Bank зменшив наведену заборгованість Нацбанку на 10 млн грн. Банк планує повернути Національному банку України решту коштів раніше встановлених термінів».
У банку «Кредит Дніпро» зауважують, що з НБУ він уже повністю розрахувався (це відбулося в ІІІ кварталі, коли було погашено 267,8 млн грн рефінансу, – ред.). «Банку вдалося накопичити достатній рівень ліквідності. У результаті ми достроково – на 7 місяців раніше запланованого терміну – погасили стабкредит НБУ в розмірі 357 млн грн, який залучали на початку 2015 року в найгостріші моменти фінансово-економічної кризи», – розповідають в «Кредит Дніпро».
За матеріалами:
Finbalance
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас