Створено нанокристал, що дозволяє бачити в темряві — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Створено нанокристал, що дозволяє бачити в темряві

Технології&Авто
1073
Нанокристал, що перетворює темряву у видиме світло, розробили вчені Австралійського національного університету. Його можна використовувати для виробництва легких окулярів нічного бачення.
«Нанокристали настільки малі, що можуть поміститися в надтонку плівку на звичайних окулярах, і дозволять людині бачити в темряві», — говорить професор Драгомир Нешев. Товщина кристала приблизно в 500 разів менша від діаметра людської волосини.
Оптичний пристрій вчені розмістили на склі, щоб світло могло вільно і з максимальною ефективністю проходити крізь нього. Нанокристал здатний управляти складними пучками світла, створювати голографічні зображення, пише Phys.org.
За словами Марії дель Рохіо Комачо-Моралес, члена команди вчених, таких результатів наука домоглася вперше, оскільки вирощувати напівпровідник нанорозміру на прозорому матеріалі дуже непросто.
Крім легких і зручних окулярів нічного бачення, нанокристалам можна придумати й інше застосування: наприклад, покривати ними банкноти для запобігання підробкам або використовувати в медичних приладах і голограмах, каже професор Нешев.
Австралійські вчені зробили прорив у технології нічного бачення, підвищивши ефективність абсорбції світла в шарі напівпровідника товщиною усього кілька сотень атомів до 99% в порівнянні з минулим показником — 7,7%.
За матеріалами:
hightech.fm
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас