Нафтовий ліміт: що чекає ринок після рішення ОПЕК про скорочення видобутку нафти — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Нафтовий ліміт: що чекає ринок після рішення ОПЕК про скорочення видобутку нафти

Енергетика
1470
На саміті у Відні учасники ОПЕК досягли попередньої угоди про поетапне скорочення видобутку нафти. Якщо умови угоди затвердять, з січня 2017 року рівень видобутку нафти скоротиться до 32,5 млн барелів на добу, або на 1,2 млн бар. Результати зустрічі ОПЕК викликали бурхливу реакцію на ринку. Вартість нафти Brent зросла до 55 дол. за барель, або на 23%. Остаточне затвердження домовленостей очікується 10 грудня 2016 року.
Нарешті домовилися?
Для країн-виробників нафти рішення ОПЕК – це справжній подарунок до Нового року. Угода нафтовиків призвела до зростання котирувань з 45 до 55 дол. за барель. Зараз ціни трохи знизилися і становлять близько 53 дол.
В ОПЕК входить 14 країн, тому прийняття кардинальних рішень в рамках картелю досягається з великими труднощами. Так, вперше з кризи 2008 року, країнам ОПЕК вдалося узгодити обмеження на виробництво нафти. Добовий видобуток буде знижений на 1,2 млн бар., верхня межа виробництва нафти не буде перевищувати 32,5 млн барелів на добу. До рішення ОПЕК висловила бажання приєднатися і Росія.
Передбачається, що учасники ОПЕК скоротять видобуток на 600 тис. бар., Росія на 300 тис. бар. Ще 300 тис. барелів пропонується розділити між країнами, що не входять в картель.
Не всім країнам доведеться знижувати видобуток вуглеводнів. Це не стосується Ірану, якому дозволили збільшити видобуток на 90 тис. барелів.
На думку міністра нафти Венесуели, угода дозволить стабілізувати ситуацію на ринку протягом 6-9 місяців, коли рівень запасів сировини вийде на прийнятний рівень.
 
Спеціально створений орган «Комітет з контролю за скороченням видобутку нафти» проводитиме моніторинг виконання домовленостей, відстежуватиме ситуацію із запасами нафти і ціновою кон’юнктурою.
Нафтовики розраховують на зростання цін до 60-70 дол. Надалі планується підтримувати вартість нафти в цьому ціновому діапазоні. За необхідності ціни на нафту будуть підтримуватися за рахунок зниження її видобутку.
Нафтовий ліміт: що чекає ринок після рішення ОПЕК про скорочення видобутку нафти
Однією надією ситий не будеш
Ситуація на нафтовому ринку може виявитися не такою райдужною. Учасники переговорів у Відні розраховують, що зможуть добитися зростання нафтових котирувань виключно за рахунок зниження обсягів видобутку. Це схоже на спробу повернути ситі часи назад, коли вартість вуглеводнів стабільно зростала, потрібно всього лише качати і продавати. Однак ситуація на світовому енергетичному ринку змінилася, і повторити нафтове ралі, швидше за все, вже не вийде.
Також немає впевненості в тому, що зі зниженням рівня видобутку погодяться всі країни-учасники. Світовий досвід ще не знає прикладів скоординованого зниження нафтовидобутку такою великою кількістю країн.
Ще менша ймовірність того, що всі країни будуть дотримуватися узгоджених обсягів. Серед країн ОПЕК є досить поширена практика перевищувати встановлені ліміти видобутку вуглеводнів. Країни, що не входять в картель, мають ще менше стимулів дотримуватися принципу самообмеження собі в збиток.
Крім того, в угоді взяли участь не всі нафтовидобувні країни. Частка країн, що не приєдналися до угод ОПЕК, у світовому видобутку нафти становить близько 50%. Вони зможуть збільшити свою частку на ринку за рахунок зростання видобутку, і отримати додаткові доходи.
Заповнити відсутні обсяги на ринку цілком під силу США. Американські сланцеві компанії можуть швидко наростити видобуток нафти, якщо ціна в середньостроковому періоді буде вище ніж 50 дол. за барель.
Стримати активність сланцевих компаній може тільки низька вартість енергоресурсів. Хоча вже зараз, завдяки новим технологіям, деякі сланцеві родовища можуть працювати рентабельно при нафтових цінах 30 доларів і нижче. За даними Goldman Sachs, в порівнянні з літом, кількість бурових установок в США зросла на 50%, і продовжує зростати. При вартості нафти 50-60 дол. сланцеві компанії здатні збільшити видобуток на 1,5 млн бар., легко перекривши зниження обсягів у країн ОПЕК.
Економіка відпочиває
За оцінками експертів, в 2016 році споживання нафти в світі становитиме 96,3 млн барелів на добу, а видобуток нафти – 97,8 млн бар. Перевиробництво вуглеводнів 1,5 млн бар., як і в 2015 році.
Згідно з прогнозними оцінками, в 2017 році перевиробництво нафти в світі збережеться і становитиме близько 1,3 млн бар. Випереджаючими темпами в наступному році буде зростати видобуток нафти в країнах – неучасниках картелю. Таким чином, ініціатива країн ОПЕК буде знівельована за рахунок перевиробництва нафти в світі.
В останні роки надлишки нафти на світовому ринку перевищили 1 млн барелів на добу, збільшуючи нафтові запаси. За повідомленням Генерального секретаря ОПЕК, сховища нафти майже повністю заповнені. Запаси нафти в сховищах перевищують 3 млрд барелів, що на 10% більше середнього рівня за останні п’ять років. Відкладена пропозиція на нафтовому ринку значно вища за звичайну.
У 2016 році сповільнюється попит на нафту у ключових споживачів: країн ОЕСР, Китаю і Індії. У наступному році, в зв’язку з охолодженням економічного зростання в світі, тенденція зниження попиту на енергоресурси збережеться.
Нафтовий ліміт: що чекає ринок після рішення ОПЕК про скорочення видобутку нафти
Росія поза грою
В рамках домовленостей з країнами ОПЕК, Росія дала згоду в 2017 році знизити видобуток нафти на 300 тис. бар. При цьому не обійшлося без застережень. За словами керівника Міненерго РФ Олександра Новака, видобуток нафти буде знижуватися, виходячи з технічних можливостей і за умови, якщо ОПЕК та інші країни-учасники будуть виконувати взяті на себе зобов’язання.
Для зниження видобутку доведеться заглушити близько 4 тис. свердловин, більшість з яких вже не вийде запустити назад в роботу, плюс великі витрати і припинення введення нових свердловин.
Збитки Росії тільки від зниження видобутку на 300 тис. бар. становитимуть 5,5 млрд дол. Тому, посилаючись на технічні складнощі, скорочувати видобуток в Росії, швидше за все, не будуть.
Відзначимо, що нинішній рік став рекордним для Росії за обсягами нафтовидобутку і експорту. Однак валютні надходження від продажу нафти, в порівнянні з 2013 роком, знизяться в 2,5 разу за підсумками 2016 року. Росія зараз гостро потребує грошей, тому навряд чи піде на скорочення валютної виручки. Навпаки, РФ може спробувати додатково заробити на продажі нафти, користуючись тимчасовим зниженням пропозиції на світовому ринку.
Нафтовий ліміт: що чекає ринок після рішення ОПЕК про скорочення видобутку нафти
***
Отже, в разі якщо країни ОПЕК підуть на зниження видобутку, сланцеві компанії США і інші нафтовидобувні країни зможуть скористатися ситуацією, збільшити виробництво нафти і розширити ринки збуту. Крім того, угода країн ОПЕК у Відні розрахованп всього на шість місяців. Якщо учасники вирішать угоду не продовжувати, надлишок пропозиції знову повернеться на ринок і потягне ціни вниз.
Сергій Савенко
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас