Гонтарева проти монетарного стимулювання економіки — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Гонтарева проти монетарного стимулювання економіки

Казна та Політика
1033
Монетарне стимулювання економіки буде передчасним в найближчі один-три роки, вважає глава Національного банку України (НБУ) Валерія Гонтарева.
«Дискусія є (про можливу необхідність підтримки економічного зростання монетарними інструментами – ред), альтернативи немає… Ми не зможемо в тій ситуації, яка склалася на сьогодні, досягти цінової стабільності», – сказала вона в ході прес-конференції в четвер.
За словами В.Гонтаревої, свою позицію вона має намір доповісти на засіданні Ради НБУ 21 грудня, на якому планується розгляд питання про основні принципи грошової політики на 2017 рік.
«До сьогодні не бачила жодної пропозиції (для основних принципів монетарної політики на 2017 рік – ред), лише ту, яку подало наше правління на Раду», – додала вона.
За словами В.Гонтаревої, НБУ вирішив стриманіше пом’якшувати монетарну політику через зростання ризиків для цінової динаміки, зокрема в зв’язку з планами уряду підвищити мінімальну зарплату.
«Підвищення доходу частини українців буде стимулювати їхнє споживання. Це може додати до показника інфляції в наступному році близько 1%», – сказала вона.
При цьому заступник голови центробанку Дмитро Сологуб висловив думку, що зростання мінімальної зарплати може додати до зростання ВВП в 2017 році близько 0,5%.
Як повідомив заступник голови НБУ Олег Чурій, банки мають у своєму розпорядженні необхідну надлишкову ліквідність для кредитування економіки, але потребують реформи правоохоронної та судової системи з метою захисту прав кредиторів.
За його оцінкою, на кредитування банки можуть направити близько 40 млрд грн і $4,5 млрд.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас