ЄС схвалив механізм, який розблокує безвіз для України — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ЄС схвалив механізм, який розблокує безвіз для України

Казна та Політика
962
Комітет постійних представників країн ЄС (Coreper) затвердив від імені Ради ЄС компромісний текст, узгоджений з Європейським парламентом, щодо механізму призупинення безвізового режиму.
Про це йдеться в повідомленні Представництва ЄС в Україні.
“Ця угода є збалансованою, а це надзвичайно важливо для ефективності і довіри до політики лібералізації візового режиму ЄС. Нинішній механізм призупинення недостатній, і тепер він буде покращений. Водночас той факт, що ми досягли угоди, повинен відкрити двері для подальшого прогресу в лібералізації візового режиму, переговорів з іншими країнами, які відповідають всім необхідним вимогам”, – сказав міністр внутрішніх справ головуючої в Раді ЄС Словаччини.
Тепер, коли угода була підтверджена Комітетом постійних представників, постанова буде направлена до Європейського парламенту на голосування в першому читанні і прийняття Радою ЄС.
Основна мета переглянутого регламенту – зміцнення механізму призупинення. Державам-членам буде легше повідомити про обставини, які можуть спричинити призупинення дії, шляхом включення Єврокомісії в механізм за власною ініціативою і доручивши комісії направляти щорічні доповіді Європарламенту і Раді ЄС щодо того, чи продовжують треті країни відповідати необхідним безвізовим критеріям.
Згідно з проектом закону, держави-члени і Єврокомісія зможуть ініціювати механізм призупинення. Комісія буде займатися моніторингом ситуації в країнах, що мають безвізовий режим з ЄС, і буде звітувати Європарламенту і Раді ЄС, чи країни відповідають умовам надання безвізового в’їзду, зокрема, таким, як повага до прав людини.
Після повідомлення держави-члена (або запит простою більшістю держав-членів, або на основі власної доповіді) Єврокомісіяматиме один місяць на те, щоб прийняти рішення про припинення безвізового в’їзду протягом дев’яти місяців. Це рішення набуде чинності автоматично.
Протягом періоду призупинення Єврокомісія разом із зацікавленими країнами повинна знайти вирішення ситуацій, які привели до зупинення дії безвізу.
Якщо ситуація не зміниться, то Єврокомісія не пізніше двох місяців до закінчення 9-місячного терміну може подати пропозицію продовжити тимчасове відновлення візового режиму на додатковий період у 18 місяців. Європарламент і держави-члени ЄС можуть заперечувати це рішення.
За матеріалами:
Економічна Правда
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас