Як ще зменшити платежі за комуналку? Поради, які допоможуть заощадити — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Як ще зменшити платежі за комуналку? Поради, які допоможуть заощадити

Енергетика
1528
Якщо в твоєму місті в половині багатоповерхівок є будинкові лічильники тепла, то всі мешканці будуть платити за усередненими їх показниками — таке рішення ухвалив Кабмін. Це дозволить платити приблизно на 20% менше.
Але рахунок за комуналку складається не тільки з опалення, і ще є способи, які допоможуть зменшити підсумкову суму в квитанції.
1. Встанови двозонний лічильник електроенергії
За таким лічильником споживач платить з 7.00 до 23.00 за звичайним тарифом, а вночі, з 23.00 до 7.00 — з 50% знижкою. Якщо користуватися електроприладами великої потужності (обігрівачем, кондиціонером, пральною і посудомийною машинами, електродуховкою, бойлером, проточним водонагрівачем) в нічний час, можна досягти значної економії. Коштує такий лічильник з встановленням близько 2000 грн. Період окупності від 3 до 10 років — чим більше енергії споживати вночі, тим швидше він окупиться.
2. Заміни лампи розжарювання на енергозберігаючі
Кращий вибір — придбати світлодіодні лампи. Вони економічніші від ламп розжарювання в 4-5 разів, їх вартість починається від 40 грн. Прослужать LED-лампи років десять, окупляться за рахунок економії електроенергії за рік-два.
3. Користуйся електроприладами класу А і вище
Чітко дотримуйся приписів інструкції. Ми не завжди вчитуємося в рекомендації виробників, а дарма: як правило, вони вказують, за яких умов прилад працюватиме в максимально економному режимі. Приміром, холодильник та морозильна камера не повинні стояти біля плити, духовки або батареї. Посудомийну і пральну машини слід заповнювати до повного завантаження, для економії електроенергії вибирати оптимальні параметри (температуру, кількість полоскань, час та інше). Пилосос повинен бути завжди чистим. Кондиціонер повинен працювати лише при закритих вікнах і дверях. Краще, щоб це було обладнання інверторного типу. Для готування на електроплитах краще використовувати посуд з товстим дном і стінками.
4. Відмовся від режиму очікування в електроприладах
Телевізори, мультимедійне обладнання, зарядні пристрої та багато інших приладів, перебуваючи в режимі очікування, споживають електроенергію в діапазоні 1-3 Вт/год кожен. Знеструмивши прилад повністю, можна домогтися нехай невеликої, але економії.
5. Встанови лічильники газу у квартирі
Особливо лічильники вигідні в квартирах, де прописані кілька людей, адже чим більша кількість людей, для яких готується їжа, тим меншим буде споживання газу на людину. Перед встановленням необхідно замінити стару газову колонку (якщо гаряча вода гріється колонкою) на новішу модель з автоматичним розпалюванням, вони набагато економічніші. Лічильник можна встановити безкоштовно, в рамках держпрограми по встановленню газових лічильників, згідно з якою до 2016 року прилади обліку мають бути встановлені у всіх абонентів, які використовують газ для підігріву води, а до 2018 року у тих, хто використовує газ лише для приготування їжі. Також лічильники можна встановити самостійно — вартість обладнання разом з встановленням варіює в межах 3000-4500 грн. Термін окупності — 5-7 років.
6. Поміняй традиційні змішувачі на сенсорні або порційні
Безконтактний змішувач, обладнаний фотоелементом, працює тільки тоді, коли до крана підносять руки. Порційний — лише нетривалий час, а потім відключається. Таке обладнання особливо виручить тих, хто забуває закривати крани при чищенні зубів, гоління і так далі. Вартість — від 2000 грн. Чи окупляться такі змішувачі за кілька років — за умови, що раніше користувач нещепетильно ставився до закручування кранів.
7. Встановити багатотарифний лічильник на гарячу воду
Такий лічильник фіксує температуру води. Вода до 40°С буде оплачуватися як холодна, від 40°С до 44°С — з коефіцієнтом 0,7, до 50°С — з коефіцієнтом 0,9, вода вище 50°С оплачується за тарифом гарячої води. Особливо актуально таке придбання в будинках, де довго доводиться зливати воду, щоб з’явилася гаряча, або крани з гарячою водою ледь теплі. З встановленням прилад обійдеться в 1800-2500 грн. Може окупитися вже за рік-півтора.
8. Використовуй проточний або накопичувальний водонагрівач
Зараз вода, підігріта водонагрівачами, коштує в два рази дешевше, ніж та, яку постачає “Київенерго”. З березня 2017 року, після чергового підвищення цін на електроенергію, водонагрівач буде вигідніше використовувати, якщо в квартирі встановлено двозонний лічильник електроенергії. Проточний водонагрівач можна придбати за ціною від 1000 грн, накопичувальний — від 1500. Окупиться техніка за півтора-два роки. Період окупності може бути навіть менший, особливо, якщо центральне ГВП у квартирі було неналежної якості, і доводилося довго зливати воду.
9. Встановити квартирний лічильник тепла
Такий прилад дозволяє платити за опалення істотно менше. Адже користувач сам вибирає комфортний для нього температурний режим і платить виключно за використану теплову енергію. Правда, перед встановленням варто потурбуватися про тепломодернізацію житла, ліквідувати всі можливі зони тепловтрат (установити енергозберігаючі вікна, утеплити фасад тощо).
Лічильник теплової енергії встановлюють у квартирах, де система опалення виконана за горизонтальною схемою. Вартість лічильника стартує від 4500 грн. Окупиться прилад за кілька опалювальних сезонів.
Жителям будинків з вертикальною розводкою, на жаль, пощастило менше. Індивідуальні лічильники тепла в таких квартирах, як правило, не встановлюють. Це дуже дорого і неефективно. У таких будинках можливе встановлення лише будинкового лічильника теплової енергії. Зазначимо, що лічильники — квартирний або домовий — єдине рішення зменшити суму за центральне опалення. Відмовитися від цієї послуги не можна — законодавство України поки що не передбачає індивідуальне відключення від централізованого опалення.
За матеріалами:
businessviews
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас