Кабмін пропонує прив'язати межу держборгу до курсу гривні — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Кабмін пропонує прив'язати межу держборгу до курсу гривні

Казна та Політика
1688
Кабінет міністрів подав законопроект, що дозволяє підвищити граничний обсяг держборгу в разі девальвації нацвалюти.
 
Кабінет міністрів України пропонує дозволити перевищення граничного розміру державного боргу в 2016 році при девальвації гривні в більшому розмірі, ніж прогнозувалося при формуванні державного бюджету.
Відповідна ініціатива закріплена в законопроекті №5482, зареєстрованому в парламенті 5 грудня.
“У разі відхилення офіційного курсу гривні до долара США на 31 грудня 2016 року від курсу, який застосовувався при складанні держбюджету України, допускається відхилення від граничного обсягу держборгу і гарантованого державою боргу на такий офіційний курс”, – вказується в законопроекті.
Згідно з пояснювальною запискою до законопроекту, граничний обсяг держборгу в державному бюджеті на поточний рік був встановлений, виходячи з прогнозу 24,4 грн/$1 (в структурі держборгу близько 70% номіновано в іноземній валюті), але, згідно з оновленими прогнозами, на кінець 2016 року курс очікується на рівні 27,5 грн/$1.
“Для нівелювання валютних впливів з метою недопущення повторення ситуації в майбутньому, пропонується передбачити в законі про держбюджет норму, яка допускає відхилення від граничного обсягу держборгу і граничного обсягу гарантованого державою боргу в разі відхилення офіційного курсу гривні до долара США від прогнозного, що застосовувався при складанні держбюджету” , – вказується в документі.
У пояснювальній записці також зазначається, що з урахуванням прогнозного курсу на кінець 2016 року в 27,5 грн/$1 необхідно збільшити граничний рівень держборгу на кінець 2016 на 133,533 млрд грн – до 1,635 трлн грн.
Разом з тим, у висновку Головного науково-експертного управління парламенту зазначається, що відповідно до частини 2 статті 18 Бюджетного кодексу, загальний обсяг держборгу і гарантованого державою боргу на кінець бюджетного періоду не може перевищувати 60% річного номінального обсягу ВВП: з урахуванням цього пропоновані в законопроекті зміни повинні супроводжуватися внесенням відповідних змін до Бюджетного кодексу.
Згідно з чинною редакцією закону про держбюджет на 2016 рік, на 31 грудня граничний обсяг держборгу встановлений на рівні 1,501 трлн грн і граничний обсяг гарантованого державою боргу – 444,779 млрд грн.
Законопроектом також пропонується збільшити обсяг субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на надання пільг та житлових субсидій населенню на оплату електроенергії, природного газу, послуг тепло-, водопостачання і водовідведення, квартирної плати (утримання будинків), вивезення побутового сміття та рідких нечистот на 2,452 млрд грн за рахунок зменшення планових асигнувань в поточному році на програму фінансового забезпечення пенсійних виплат і дефіциту коштів Пенсійного фонду.
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас