Набрав чинності закон про НКРЕ. Президент збереже свій вплив — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Набрав чинності закон про НКРЕ. Президент збереже свій вплив

Казна та Політика
559
У четвер, 8 грудня, набрав чинності закон про Національну комісію, що здійснює державне регулювання у сфері енергетики і комунальних послуг.
Закон був опублікований в газеті “Урядовий кур’єр” 7 грудня.
Верховна Рада ухвалила цей закон 22 вересня. Президент підписав його 23 листопада.
Відповідно до закону, члени НКРЕ затверджуються президентом на підставі рішення Номінаційної комісії.
Номінаційна комісія складається з п’яти членів, двох повинен визначати президент, ще двох – Верховна Рада (по одному від комітетів ПЕК і ЖКГ) та одного – Кабмін (за поданням міністра енергетики).
Як писав у своїй колонці на ЕП народний депутат Олексій Рябчин, при такій формулі більшість в Номінаційній комісії буде саме у президента.
До складу регулятора будуть входити сім членів, в тому числі голова. Вони будуть призначатися на 6 років без права обіймати посаду більше 2 термінів.
Голова НКРЕ обирається членами регулятора шляхом таємного голосування. Він переобирається кожні два роки після дня затвердження першого складу Нацкомісії.
В прикінцевих положеннях зазначено, що до чинного голови та членів НКРЕ президентом застосовується ротація, згідно з якою члени регулятора підлягають звільненню в три етапи.
Перших трьох членів повинні змінити не пізніше 6 місяців з моменту набрання законом чинності, ще двох – не пізніше 12 місяців, решту – не пізніше ніж через 18 місяців.
“Фінансування регулятора здійснюється за рахунок надходження у спеціальний фонд держбюджету внесків на регулювання, сплачуваних суб’єктами господарювання, що здійснюють діяльність у сферах енергетики і комунальних послуг”, – йдеться в документі.
НКРЕКП здійснює державне регулювання діяльності суб’єктів природних монополій в електроенергетиці, теплопостачанні, нафтогазовому комплексі, централізованому водопостачанні та водовідведенні, переробці і захороненні побутових відходів, а також забезпечує проведення цінової і тарифної політики в цих сферах.
За матеріалами:
Економічна Правда
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас