Скільки коштують ялинки? Українцям назвали ціни на головний атрибут Нового року — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Скільки коштують ялинки? Українцям назвали ціни на головний атрибут Нового року

Казна та Політика
2204
Напередодні Нового року вартість живих ялинок та сосен в Україні коливатиметься в межах 50-200 гривень. Що стосується штучних аналогів, то вони обійдуться покупцям в 400-2000 гривень.
Оптовики вже активно почали купувати новорічні дерева в українських лісництвах, щоб потім перепродувати їх на вулицях і ринках країни. З’явилася навіть інформація, що в кінці 2016 року очікується дефіцит ялинок. Однак за даними Держлісагентства, в цьому році державними лісогосподарськими підприємствами планується реалізувати близько 630 тис. штук новорічних ялинок. Враховуючи, що торік було реалізовано 550 тис. штук дерев, можна стверджувати, що в цьому році підприємства зможуть задовольнити потребу населення повністю.
Експерти також стверджують, що брак живих ялинок очікувати на цей Новий рік не варто, оскільки попит і мода на живі новорічні ялини і сосни відходять у минуле. Українці все частіше віддають перевагу штучним деревам, хоч вони й дорожчі. Ті громадяни, які не можуть собі дозволити такі витрати, прикрасять будинок ялиновими гілками.
Штучні дерева — повністю імпортний товар для України. Але враховуючи, що курс валют у порівнянні з 2015 роком суттєво не змінився, вартість штучних ялинок залишиться більш-менш стабільною. Обійдуться вони в середньому від 400 до 2000 тис. грн в залежності від висоти дерева і матеріалу виготовлення.
Для тих же, хто все-таки хоче зустріти Новий рік з ялинкою, але не має грошей, можна буде взяти дерево в оренду. Приміром, на Закарпатті, в Великобичківському та Перечинському лісгоспах в цьому році вводиться така послуга. Дерева будуть реалізовуватися в горщиках, а при поверненні покупець отримає назад частину суми. Таким чином, рубати дерева не доведеться.
Як розповіли в самих лісництвах, з метою економії, українці можуть придбати живі дерева у них. Приміром, за словами заступника головного бухгалтера Київського лісового господарства Троянди Кот, півметрова ялинка або сосна в цьому році обійдеться приблизно в 75-80 гривень. Двометрове дерево буде коштувати вже дорожче — близько 90-100 гривень. А якщо покупець захоче придбати ще вище дерево, то йому доведеться заплатити вже 120-130 грн за штуку. Правда, якщо купувати оптом від 100 штук — обіцяють зробити хорошу знижку.
Дорожчі будуть ялинки в контейнерах — від 145 до 200 грн, залежно від висоти. В середньому, в інших українських лісництвах цінники стартують приблизно з 50 грн за ялинку.
“Дерево до одного метра можна придбати в середньому за 50 грн, метр-півтора — за 70 грн, від 1,5 до 2 метрів — за 80 грн, а від 2 до 2,5 м — за 100 грн”, — розповіли у Закарпатському лісовому господарстві.
За матеріалами:
УБР
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас