Розроблено технологію створення дешевих сонячних елементів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Розроблено технологію створення дешевих сонячних елементів

Енергетика
1754
Вчені Технологічного інституту Джорджії і їхні колеги з трьох інших установ розробили нову технологію легування, що дозволяє скоротити вартість виробництва полімерних сонячних елементів і органічної електроніки.
Метод інженерів Джорджії полягає в нанесенні легування з акцепторною домішкою на плівку напівпровідника. Цей процес проводиться при короткочасному зануренні плівки в розчин при кімнатній температурі, і замінює більш складну технологію, яка вимагала обробки у вакуумі.
«Ми сподіваємося, що це докорінно змінить органічні фотоелементи, спростивши процес виробництва полімерних сонячних осередків», – каже професор Бернард Кіппелен. За його словами, ця технологія може відбитися на багатьох інших галузях, таких як органічна друкована електроніка, сенсори, фотодетектори і світлодіоди.
Молекули легуючої домішки проникають в поверхню плівки на глибину всього 10-20 нм, при цьому області, що пройшли легування, демонструють підвищену електричну провідність і високу роботу виходу, скорочують розчинність і збільшують стабільність фотоокислення на повітрі.
Спрощуючи процес створення органічних сонячних елементів, нова технологія дозволяє налагодити виробництво в країнах Африки і Латинської Америки, в яких практично відсутня капіталомістка індустрія, пише Phys.org.
«Наша мета – і далі спрощувати виробництво органічних сонячних елементів до такої міри, коли необхідні для цього матеріали можна було б постачати єдиним комплектом, – каже Феліп Ларрейн, член команди професора Кіппелена. – Колись це зможе дозволити людям самим забезпечувати себе енергією і припинити залежність від електромереж».
Більш ефективні сонячні елементи здатні зробити революцію в галузі чистої енергетики. Вчені Ізраїльського технологічного інституту Техніон розробили фотолюмінесцентний матеріал, який в два рази поліпшує продуктивність сонячних батарей.
За матеріалами:
hightech.fm
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас