Валерія Лошадкіна: пом’якшення державного контролю чи чергове замилювання очей бізнесу? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Валерія Лошадкіна: пом’якшення державного контролю чи чергове замилювання очей бізнесу?

Казна та Політика
785
Чим суворіший контроль, тим винахідливіші авантюристи.
(Ю. Рибников)
Верховною Радою України прийнято Законопроект №2418а, яким внесено зміни до 14 статей Закону «Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності», наразі Законопроект знаходиться на стадії підписання. Головною метою прийняття закону є підвищення рівня взаємної довіри та утвердження партнерських відносин між державою та підприємцями, однак чи відповідає це дійсності?
Нарешті чітко визначений перелік органів державного контролю, на яких поширюється дія даного Закону, серед яких: Держатомрегулювання, Держархбудінспекція, Державна авіаційна служба, Державна фіскальна служба України, Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг, Державна інспекція України з питань праці та їх територіальні органи.
Разом з тим, порядок перевірок діє з урахуванням особливостей визначених законом у відповідних сферах. Наприклад, з урахуванням положень Податкового кодексу України, Закону України «Про регулювання містобудівної діяльності» тощо.
Однак, тут виникає цікаве питання: які норми будуть мати перевагу, у разі виникнення протиріч між положеннями Закону про держнагляд та особливостями, визначеними Законами у відповідних сферах?
В такій ситуації бізнес може скористатись перевагою нового принципу презумпції правомірності поведінки суб’єкта господарювання, так при неоднозначному трактуванні норм законів, такі норми розглядаються на користь підприємця.
Однією з важливих змін, що надасть можливість бізнесу зітхнути з полегшенням, є недопущення встановлення планових показників щодо притягнення суб’єктів господарювання до відповідальності. Нарешті закінчилась «гонка» органів держконтролю, які грубо порушуючи права і інтереси підприємців, виконували план показників за будь-яку ціну. Запровадження цього принципу спрямоване на зміну вектору діяльності органів держконтролю, відтепер їх метою є не виявлення правопорушення та притягнення підприємців до відповідальності, а навпаки запобігання правопорушенням у сфері господарської діяльності.
Для реалізації поставленої мети було введено положення консультативної підтримки бізнесу. Відтепер орган держконтролю безоплатно надає консультації бізнесу щодо вимог до провадження господарської діяльності та здійснення державного нагляду.
Найголовнішою перевагою даного положення є унеможливлення притягнення до відповідальності підприємців, що діяли відповідно до таких консультацій. Також підприємці та їх посадові особи відтепер не несуть відповідальність за відмову надавати пояснення щодо діяльності суб’єкта господарювання.
Не менш важливим нововведенням є можливість проведення планових перевірок виключно у відповідності до річних планів, які затверджуються не пізніше 1 грудня року, що передує плановому. Встановлена Законом заборона на внесення змін до таких планів після їх затвердження гарантує підприємцям, що перевірки не стануть несподіваним сюрпризом.
Змінами встановлені і жорсткі обмеження періодичності та тривалості таких перевірок. З проекту Закону вбачається, що періодичність проведення перевірок залежить від ступеня ризику від провадження господарської діяльності. Наприклад, якщо діяльність підприємця віднесена до високого ступеня ризику, то планові заходи здійснюються не частіше одного разу на два роки, для середнього – не частіше одного разу на три роки та для незначного – не частіше одного разу на п’ять років.
Крім того, Законом встановлений строк тривалості перевірок, який не може перевищувати 10 робочих днів та 5 робочих днів для малого бізнесу. Сумарна тривалість усіх перевірок за календарний рік не може перевищувати 30 робочих днів, а для малого бізнесу цей термін скорочено до – 15 робочих днів.
Завдяки внесеним змінам відбулась конкретизація та звуження підстав для здійснення позапланових перевірок, такими підставами є:
1. Подання підприємцем письмової заяви про здійснення заходу;
2. Виявлення та підтвердження недостовірності даних, заявлених у документі обов’язкової звітності;
3. Перевірка виконання приписів, розпоряджень або інших розпорядчих документів;
4. Звернення фізичної особи щодо порушення, яке спричинило шкоду її правам та законним інтересам (перевірка проводиться виключно за погодження Державної регуляторної служби);
5. Неподання документів обов’язкової звітності за два звітні періоди підряд без поважних причин або без надання письмових пояснень про причини, що перешкоджали поданню таких документів;
6. Доручення Прем’єр-міністра України про перевірку суб’єктів господарювання;
7. Настання аварії або нещасного випадку на виробництві.
До ключових нововведень Закону можна віднести розширення обсягу прав підприємців, зокрема підстав для відмови в допуску посадових осіб органу держконтролю для проведення перевірки або її припинення.
Отож, що є підставами для відмови та припинення перевірки:
  • посадовими особами порушено періодичність та/або тривалість проведення перевірки;
  • посадовими особами не надано документів, передбачених Законом, або вони не відповідають вимогам Закону;
  • підприємцем не було отримано повідомлення про здійснення перевірки;
  • посадова особа не здійснила запис про здійснення перевірки до журналу реєстрації заходів контролю;
  • здійснення посадовою особою повторних позапланових заходів за тим самим фактом;
  • відсутність затвердженої та опублікованої на веб-сайті уніфікованої форми акту;
  • не надано погодження Державної регуляторної служби у передбачених законом випадках.
Будемо сподіватись, що розширений обсяг прав суб’єктів господарювання, чіткі та звужені підстави та строки проведення державного контролю дадуть можливість захисти бізнес від несанкціонованих та незаконних дій органів державного контролю.
Валерія Лошадкіна, юрист практики корпоративного права АО «Вдовичен та партнери»
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас