Світовий рейтинг виробників зброї: Україна покращує позиції — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Світовий рейтинг виробників зброї: Україна покращує позиції

Світ
1117
У 2015 році у світовому списку найбільших виробників зброї та військової техніки «Укроборонпром» піднявся на 11 позицій.
Україна покращила позиції у рейтингу виробників зброї та техніки. У 2015 році у списку 100 найбільших світових компаній «оборонки» державний концерн «Укроборонпром» перемістився з 92 на 81 позицію. Про це свідчать дані Стокгольмського інституту дослідження проблем миру (SIPRI).
За минулий рік український концерн наростив поставки військової продукції до армії майже на $200 млн – до $870 мільйонів. Останніми роками «Укроборонпром» нарощував продажі не тільки українським військовим, а й на зовнішні ринки. За даними SIPRI, за останні п’ять років частка українських зброярів у світі зросла з 1,9% до 2,6%. Країні вдалося наростити експорт, навіть з урахуванням того, що останні півтора року йшла війна в Донецькій і Луганській областях, а також частина техніки і військових підприємств були втрачені після анексії Криму.
Якщо довіряти даним SIPRI, одним з головних зовнішніх партнерів України останніми роками був Китай, який входить до трійки найбільших імпортерів озброєнь в світі. Піднебесна – єдина країна, яка купувала в українських суднобудівників бойові кораблі. Причому, мова йде не про вживані судна, спущені на воду ще за СРСР. За останні п’ять років китайські військові купили два нових десантні кораблі на повітряній подушці, побудованих на феодосійському заводі «Море».
Щоправда, називати роботу «Укроборонпрому» ефективною поки що зарано. На підприємствах концерну, за даними SIPRI, працює 80 000 людей. Тоді як, наприклад, у швейцарській Pilatus Aircraft, яка стоїть на декілька сходинок вище за український держконцерн, працевлаштоване менш ніж 2 000 осіб.
А ось перше місце в рейтингу SIPRI зайняла американська Lockheed Martin, яка спеціалізується на виробництві літаків та керованих ракет. За минулий рік компанія продала військовим продукції на $36,4 млрд.
Друга сходинка – за Boeing (США), минулорічний фінансовий результат якого у військовій сфері сягнув майже $28 млрд.
Тройку лідерів замикає британська BAE Systems з показником $25,5 млрд. Компанія спеціалізується на виробництві обладнання для авіаційної та наземної військової техніки.
За матеріалами:
Главком
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас