Більшість інтернет-магазинів працюють поза законом про захист прав споживачів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Більшість інтернет-магазинів працюють поза законом про захист прав споживачів

Світ
627
До Держпродспоживслужби надходить велика кількість скарг, звернень та заяв громадян про порушення інтернет-магазинами їхніх прав. Проте усунути зловживання з боку інтернет-магазинів без законодавчих змін практично неможливо.
На цьому наголосила т.в.о. заступника голови Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту прав споживачів Лілія Стиренко під час зустрічі Комітету побутової електротехніки European Business Association.
«Такі суб’єкти господарювання фактично функціонують поза юрисдикцією законодавства про захист прав споживачів, нехтують основними вимогами щодо інформування споживачів про організаційно-правову форму, повне найменування та адресу місцезнаходження суб’єкта господарювання. При цьому вони виступають безпосередніми отримувачами значних коштів від споживачів за реалізацію товарів чи послуг. Як наслідок – численні зловживання і правопорушення», – зауважила Стиренко.
Як наголошують в Держпродспоживслужбі, практика засвідчує, що споживач, купуючи товар через інтернет-магазин, в багатьох випадках не може реалізувати свої права у зв’язку з неможливістю встановити особу продавця та його місцезнаходження. Іншої інформації, окрім адреси електронної пошти та номеру телефону на сайті інтернет-магазину не зазначається, що фактично робить споживача безправним при придбанні товару.
Також, у випадку купівлі товару через Інтернет споживач не має можливості безпосередньо ознайомитися з товаром, а орієнтується тільки на його зображення, текстовий або словесний опис.
“Користуючись таким становищем, продавці часто не лише реалізують неякісний чи фальсифікований товар, але й уникають відповідальності», – сказала вона. Більше того, діяльність деяких інтернет-магазинів є одним із засобів реалізації нелегальної продукції, тобто такої, яка потрапила на територію України поза митним контролем та яка, як правило, не має документів, що підтверджує якість та безпечність продукції. Це призводить до колосальних втрат держбюджету”, – підкреслила т.в.о. заступника голови.
За матеріалами:
Укрінформ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас