АМКУ просить НБУ роз'яснити обмеження кількості банків для інтервенцій за кращим курсом — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

АМКУ просить НБУ роз'яснити обмеження кількості банків для інтервенцій за кращим курсом

Валюта
253
АМКУ просить НБУ роз’яснити обмеження кількості банків для інтервенцій за кращим курсом
Антимонопольний комітет просить Національний банк роз’яснити вибір 20 банків для проведення інтервенцій на запит кращого курсу.
Про це в ході прес-конференції повідомив заступник голови НБУ Олег Чурій.
АМКУ направив нам запит з цього питання, напевно, через скарги тих банків, які не потрапили до переліку уповноважених для проведення інтервенцій на запит кращого курсу. Ми вважаємо, що наші критерії відбору прозорі і нікого не дискримінують. Якщо банк проводить активні торги на міжбанку, то він потрапив в наш перелік”, – сказав Чурій.
Заступник голови НБУ пояснив, що в список 20 банків, які є уповноваженими на запит кращого курсу, не потрапив ряд найбільших банків з іноземним капіталом.
НБУ вважає, що ці банки повинні більш активно поводитися на міжбанку, якщо хочуть потрапити в даний список.
Чурій також пояснив, чому регулятор вирішив ввести новий вид інтервенцій у вигляді запиту кращого курсу.
“Проблема валютних аукціонів полягає в тому, що деякі банки виставляли котирування вище ринкових. Ми ж намагалися вчити банки не грати в ігри з регулятором і відсікали завищені котирування”, – зазначив він.
Головний же недолік валютних аукціонів полягає в тому, що після проведення Нацбанком аукціону банки не завжди могли продати валюту НБУ, і в зв’язку з цим доводилося оголошувати наступний аукціон, який також не вирішував це питання.
Раніше НБУ з 29 жовтня запитує через торгово-інформаційні системи курси купівлі і продажу іноземної валюти у банків з найбільшими обсягами купівлі-продажу за попередній квартал, після чого укладає договір з тим банком, який пропонує кращий курс.
Для цих цілей Національний банк обрав 20 банків
За матеріалами:
Українські Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас