Індія стане одним з основних покупців української пшениці — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Індія стане одним з основних покупців української пшениці

Аграрний ринок
583
Індія, що традиційно є найбільшим імпортером української соняшникової олії і гороху, в поточному сезоні може увійти і в трійку найбільших покупців української пшениці, зазначає Ярослав Левицький, аналітик аграрного ринку компанії “ПроАгро”.
За його словами, недостатній обсяг і, як наслідок, високі внутрішні ціни пропозицій місцевої пшениці в Індії зумовили нагальну потребу в імпорті зернових. Щоб зробити привізну пшеницю більш доступною, уряд країни навіть знизив в кінці вересня ввізне мито на неї з 25% до 10%.
При цьому першу партію української пшениці – 52,1 тис. т Індія імпортувала ще в червні. У першому кварталі нового 2016/17 МР країна закупила ще 410,3 тис. т, а на сьогодні загальний обсяг поставок нашої зернової в цю країну з початку року вже перевищив 1 млн. т. З огляду на те, що в минулому році Україна пшеницю в Індію не поставляла, початок поставок можна вважати справжнім проривом – таким самим, який в 2015/16 МР був здійснений в Таїланд.
Примітно, що українська пшениця в поточному сезоні не тільки стрімко завойовує індійський ринок, а й успішно витісняє з нього свого основного конкурента – австралійське зерно, якого місцеві імпортери на сьогодні закупили вполовину менше. Всього, за оцінкою USDA, Індія в поточному сезоні імпортує 3 млн. т пшениці, і з них, як ми вважаємо, мінімум 2 млн. т країна закупить в Україні.
Такий обсяг закупівель майже напевно забезпечить Індії місце в трійці провідних імпортерів української пшениці в поточному сезоні поряд з Таїландом, який поки що лідирує в цьому списку. А ось Єгипет, який був основним покупцем нашої зернової попередні кілька сезонів, та останнім часом віддає явну перевагу російській пшениці, швидше за все, цього разу не увійде навіть в топ-5 експортерів.
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас