Через 50 років замість 218 країн буде 600 міст — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Через 50 років замість 218 країн буде 600 міст

Світ
6874
На Synergy Global Forum останнім виступав К’єлл Нордстрем — професор шведської школи економіки, який написав «Бізнес в стилі фанк». На виступі К’єлла зал покинуло рівно 50% аудиторії (просто не розуміли, про що він говорить), що абсолютно точно описує те, що відбувається з російським бізнесом.
Ми наводимо деякі тези К’єлла, тому що все, що написав Нордстрем у 2003, збулося з точністю до грама.
1. Ми перебуваємо на початку найшвидшої урбанізації людства. Ключове тут поняття «початку». Нам здається, що все вже відбулося і закрутилося, а насправді це лише старт.
2. Країни вмирають як структури. Через 50 років замість 218 країн буде 600 міст. Вже через 25 років не буде, наприклад, Австрії, тому що вже зараз Австрія — це Відень і якісь там містечка поруч. Це станеться через зміну системи сприйняття інформація, розвиток транспорту і технологій в цілому.
3. Все, що може бути оцифровано, буде оцифровано. Медицина, безпека, освіта, армія — абсолютно все.
4. Прочитайте про систему FAANG. Це основа нової реальності: Facebook, Apple, Amazon, Netflix, Google.
5. Матриця потужна, але вона не змінює принципи заробляння грошей. Є монополія — є гроші, немає монополії — немає грошей. Ми ненавидимо IKEA, але раз по раз ідемо туди. Чому? Задумайтеся про принципи інновацій, які лягають в основу тимчасової монополії.
І чотири стовпи життя людини, яка летить у відкритий космос:
1. Інформація розвивається так, що ми щоранку стаємо дурнішими. Через 5 років при прийомі на роботу начальник не буде вибирати взяти Васю, який знає англійську, або Льошу, який не знає. Мова буде йти про те, взяти Васю з рівнем advanced чи very advanced. Іншим не знайдеться місця в світі. Інформація розвивається щодня, а ми ні.
2. Світ став багатополярним. Пов’язуючи між собою існуючі системи, ми створюємо системи нового порядку. Якщо ви намагаєтеся робити телефони, то забудьте про планування. Поки ви допишете план розробки, технології зміняться вже 200 разів. В новій реальності потрібно йти методами проб і помилок.
3. Цінність вищої освіти стає нікчемною. Знання в університетському світі перестало бути унікальним, матриця руйнує монополію на знання. Вам не потрібен Гарвард для знань з Гарварду, тому якщо 5 років тому диплом випускника давав вам зелене світло в будь-яку корпорацію, то тепер всі ці знання доступні будь-якому бажаючому і питання тільки в найближчій смерті фізичних дипломів. Це справа кількох років.
4. Ми сприймаємо життя як серію транзакцій. Ми постійно домовляємося. Всі машини і технології знижують витрати транзакцій в будь-якому виді людської діяльності.
І дуже важлива динаміка: кількість домогосподарств з однією людиною збільшується з неймовірною швидкістю. Ми всі починаємо існувати разом по одному з допомогою машин. У Швеції в 2008 році було 48% домогосподарств, де жила 1 людина. Тепер таких домогосподарств 56%, але це не привід для страждання, а лише факт необхідності визнання еволюції і факт необхідності під еволюцію адаптуватися.
За матеріалами:
Хвиля
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас