Що ринок думає про лібералізацію валютних обмежень від НБУ? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Що ринок думає про лібералізацію валютних обмежень від НБУ?

Валюта
1599
Національний банк знову вирішив пом’якшити тимчасові обмеження на валютному ринку для банків і їхніх клієнтів. Регулятор дозволив уповноваженим банкам здійснювати на фондових біржах власні операції з похідними фінансовими інструментами (деривативами), базовим активом яких є іноземна валюта або її курс.
“Це розширить перелік доступних операцій з іноземною валютою, дозволить хеджувати валютні ризики, а отже, зменшить тиск на міжбанківський валютний ринок”, – повідомляють в НБУ.
До того ж, НБУ дозволив банкам-учасникам міжнародних платіжних систем купувати і перераховувати інвалюту на підставі індивідуальних ліцензій НБУ, якщо метою є розміщення гарантійного депозиту в іноземній валюті на рахунках міжнародних платіжних систем за межами України.
На сьогоднішній день юридичні особи можуть купувати та перераховувати на підставі індивідуальної ліцензії інвалюту на суму не більше 50 тис. дол. в еквіваленті протягом календарного місяця.
Завдяки цьому кроку банки зможуть виконувати свої зобов’язання перед міжнародними платіжними системами і забезпечувати для клієнтів проведення розрахунків з використанням платіжних карток міжнародних платіжних систем (VISA, MasterCard).
Також НБУ встановив єдиний для всіх банків термін приведення загальної довгої відкритої валютної позиції у відповідність зі значенням встановленого ліміту.
Досі банкам на це надавався 1 рік, протягом якого банк повинен реалізовувати погоджений НБУ план заходів щодо усунення перевищення ліміту.
Відтепер банки отримають можливість реалізовувати такий план заходів до 1 січня 2019 року.
НБУ розширив можливості клієнтів банків-резидентів купувати валюту на міжбанківському ринку. Сьогодні вони можуть здійснювати такі операції тільки за умови, що залишок власних коштів в іноземній валюті менше 25 тис. доларів США (в еквіваленті). НБУ розширив перелік винятків, які не враховуються до такого залишку. Відтепер при його розрахунку до уваги не братимуться кошти, які ще є на рахунку клієнта, але будуть використовуватися в день купівлі інвалюти для здійснення платежів на підставі тих платіжних доручень, що не вимагають включення у відповідні реєстри.
Також у залишки не будуть враховуватися кошти, які разом з купленою валютою будуть використані для виконання зобов’язань за операціями з імпорту товарів.
На думку Правління НБУ, ці послаблення не завадять позитивним тенденціям на валютному ринку, які в цілому, за винятком короткочасних періодів турбулентності, спостерігаються з кінця вересня завдяки сприятливим зовнішньоекономічним умовам.
А що з цього приводу думає ринок? Finance.UA зібрав коментарі ринку.
Коментує Олег Курінний, директор казначейства Банку Кредит Дніпро
В цілому сам факт того, що лібералізація валютного ринку триває – позитивний сигнал того, що ситуація поступово вирівнюється, курсова стабільність зберігається і у регулятора поступово з’являється можливість пом’якшувати жорсткі адміністративні заходи.
Ті послаблення, які НБУ ввів на цьому тижні, більшою мірою стосуються саме роботи з валютою банків і в короткостроковій перспективі особливого впливу на курс не вчинять. Зараз курсоформування більшою мірою залежить від співвідношення попиту і пропозиції на ринку. Іноді на курсові коливання на безготівковому ринку впливає психологічний фактор, як, наприклад, ми спостерігали кілька тижнів тому під час дестабілізації політичної ситуації в Україні.
Що ж стосується нинішніх нововведень Нацбанку, які вийшли у вигляді трьох постанов, то для юросіб на міжбанку найбільш важливе послаблення – це скасування заборони на продаж валюти корпоративним клієнтам, залишки на валютних рахунках у яких більше 25 тис. дол. США.
Також українському бізнесу спростили процедуру отримання позик від іноземних кредиторів за участю зарубіжних експортно-кредитних агентств. Сама ініціатива розрахована на зростання інвестицій в українську економіку. Але на мій погляд, вона ще потребує доопрацювання та вирішення низки глобальних питань, пов’язаних з загальноекономічними показниками України. Не думаю, що в нинішніх умовах український бізнес зможе зацікавити широке коло інвесторів, враховуючи ту ж існуючу досить високу закредитованість деяких компаній.
Для банків і для встановлення курсової стабільності в більш довгостроковій перспективі цікавим нововведенням залишається запуск ринку деривативів. Інвестиції в них зможуть стати альтернативою валютним операціям.
Це, в свою чергу, здатне знизити валютний ризик і зменшити тиск на ринок в цілому, а відповідно і вплинути на зміцнення позицій нацвалюти. Єдине, залишається розібратися в тому, як цей механізм буде впроваджуватися і застосовуватися на практиці. Але це перебуває у сфері відповідальності НКЦПФР.
Ще одне важливе нововведення для українських банків – це можливість інвестувати в іноземні активи. Регулятор обґрунтовує це досить високими обсягами валютних залишків на коррахунках банків. НБУ має намір врегулювати інструменти, завдяки яким ці кошти не лежали б, а працювали і приносили прибуток.
Коментує екс-проектний менеджер реформи фінансового сектора Проектного офісу Національної ради реформ, Вікторія Страхова
Я позитивно оцінюю зусилля НБУ щодо лібералізації валютних обмежень, спрямовані на створення інструментів хеджування в Україні, а також на створення додаткових інструментів управління доларовою ліквідністю.
Так, НБУ дозволив банкам здійснювати власні операції з валютними деривативами. Оскільки такі операції будуть здійснюватися на фондових біржах, – це позитивний момент для фондового ринку, оскільки може відбутися додаткова диверсифікація інструментів. Також це можливість захистити банки від негативної зміни курсів валют (хоча ефективність хеджування, звісно, залежить від професіоналізму казначеїв).
У контексті управління доларовою ліквідністю мова йде про дозвіл купувати високоліквідні інструменти емітентів з високим рейтингом, номіновані в одній з «твердих» валют і можливістю подальшої реалізації, але тільки нерезиденту і тільки за кордоном.
Це позитивно для ринку – позаяк в Україні немає достатньої кількості інструментів, які б давали можливість збільшити прибутковість. Я не поділяю думки деяких колег, які побоюються «схематозу» – не ті інструменти і не та інфраструктура.
Коментує В’ячеслав Озеров, провідний експерт сектору продажу казначейських продуктів АТ “ОТП Банк”
У частині роботи на міжбанку принципово нічого не змінилося. Дане пом’якшення валютних обмежень з боку НБУ, по суті, є усуненням колишнього упущення і відновленням логіки цієї норми – перш ніж виходити на міжбанк з купівлею і тим самим чинити тиск на курс, необхідно використовувати свої кошти. Тому якогось додаткового тиску на ринок це не зробить.
Коментує Андрій Приходько, головний аналітик Укрсоцбанку
НБУ дозволив банкам інвестувати в іноземні цінні папери з високим рейтингом і це, безумовно, дуже позитивне рішення для багатьох банків, особливо з іноземним капіталом. Ці банки мають значні обсяги валютної ліквідності, які НБУ оцінює в 5 млрд дол. США.
Зараз в Україні їх можна розміщувати тільки через міжбанківські кредити, однак ринок для валютних міжбанківських кредитів занадто вузький і не дозволяє абсорбувати всю надлишкову валютну ліквідність всередині країни.
Для України сам факт наявності таких обсягів валютної ліквідності – це швидше можливість, ніж загроза. У цьому випадку інвестиції банків в іноземні цінні папери ніяк не вплинуть на курс, тому що банкам не потрібно буде купувати гривню для цих інвестицій.
Водночас, потенційно держава може абсорбувати частину цієї валютної ліквідності на внутрішньому ринку шляхом випуску валютних ОВДП. Причому процентні ставки за такими ОВДП будуть набагато вищими, ніж іноземні цінні папери з інвестиційним рейтингом.
Матеріал підготувала Юлія Кузнєцова
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас