Українські банки замінюють людей роботами — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Українські банки замінюють людей роботами

Фінтех і Картки
1393
Найбільші світові банки, а слідом за ними і лідери вітчизняного банківського ринку, починають активно використовувати інструменти роботизації та автоматизації. Вже зараз відзначається сильний вплив цієї тенденції на процеси управління клієнтськими сервісами і безпосереднього здійснення клієнтських операцій.
Про це розповів глава ради НБУ, екс-міністр економіки України Богдан Данилишин.
В першу чергу, коли мова йде про автоматизацію банківських процесів, “роботизація” стосується сервісів самообслуговування, які активно впроваджуються провідними українськими банками. У просуванні культури самообслуговування все більшу роль відіграють такі роботизовані і автоматизовані гаджети і сервіси, як банкомати, кіоски самообслуговування, інтерактивні автовідповідачі, а також мобільні додатки і інтернет-сервіси.
В рамках сегментації процесів роботизації має сенс розділити її на алгоритмічну і когнітивну.
Алгоритмічна роботизация можлива в тих банківських операціях, в яких послідовність дій, виконуваних співробітником банку, можна “записати” в алгоритм і в результаті цього діяльність банківського службовця можна автоматизувати і замінити автоматом або роботизованим пристроєм.
Когнітивна ж роботизация є більш високим технологічним рівнем, коли до алгоритмічної роботизації додаються системи прийняття рішень, що базуються на штучному інтелекті. Вона знайде своє застосування там, де затребувана робота з неструктурованою або слабо формалізованою інформацією, і там, де необхідне прийняття рішень, що грунтуються на досвіді.
Роботизація банківського бізнесу дає можливість банкам автоматизувати рутинні і повторювані операції, які можуть обійтися без участі співробітників фінустанови. В результаті банки прискорюють виконання операцій, що веде до зростання продуктивності праці, а також нівелюють вплив так званого “людського фактора” (що, часом, буває корисно).
За матеріалами:
УБР
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас