Для купівлі валюти ввели нове правило — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Для купівлі валюти ввели нове правило

Валюта
12978
Імпортери, які мають на валютних рахунках більше $25 тис., з 24 листопада можуть подавати заявки на купівлю доларів на міжбанку. До недавнього часу скуповуватися на безготівковому ринку могли тільки ті, у кого накопичено на рахунках до $25 тис.
Потрібно було спочатку все витратити, і тільки потім знову купувати.
“Норма, що діяла до 23 листопада, створювала штучні бар’єри для використання коштів та ведення бізнесу. Це було порушення інвестиційних прав, бо Нацбанк обмежував право розпорядження коштами, які були власністю клієнта. Клієнт повинен був заплатити те, що у нього було на рахунку. А потім, для остаточного розрахунку за контрактом, йти з заявкою на купівлю валюти на міжбанк”- уточнив радник президента Асоціації українських банків Олексій Кущ.
Така процедура затягувала час і призводила до конфліктних ситуацій між українськими імпортерами та їхніми постачальниками. Адже за правилом НБУ, реалізація валюти за контрактами на купівлю проводиться не день в день, а через кілька діб.
“Проблеми виникали через часовий лаг. Спершу клієнт подає заявку, її перевіряють, включають до реєстру, який узгоджується обслуговуючим банком з НБУ, тільки після узгодження клієнт мав право забронювати гривню і через пару днів отримував валюту. А що робити, коли за великими контрактами виставляється інвойс на велику суму? Продавець не стане відвантажувати товар, якщо побачить на рахунку тільки часткову оплату. В результаті таких накладок створювалося багато конфліктних ситуацій”, – пояснив Кущ.
Згідно з постановою НБУ №402, дозволена купівля валюти за імпортним контрактом за умови, що наявні залишки на валютних рахунках будуть включатися до вартості покупки імпортера.
За матеріалами:
УБР
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас