Крістофер Дембик: Вихід США з Транстихоокеанского партнерства і наслідки для світової економіки — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Крістофер Дембик: Вихід США з Транстихоокеанского партнерства і наслідки для світової економіки

Світ
780
Обраний президент США Дональд Трамп випустив відеозвернення, в якому розповів про свої плани на перші сто днів перебування в Білому домі. Першим Трамп назвав указ про початок процедури виходу з угоди про Транстихоокеанське партнерство. “Я збираюся випустити повідомлення про намір вийти з Транстихоокеанского партнерства, потенційної катастрофи для нашої країни. Замість цього ми будемо вести переговори про чесні двосторонні торговельні угоди, які повернуть робочі місця і виробництво назад в Америку”, – заявив Трамп.
Чи варто Америці це робити і які наслідки в такому випадку будуть для світової економіки?
На мій погляд, вихід США з Транстихоокеанского партнерства – це крок у неправильному напрямку і найгірший сценарій для світової економіки.
Він може мати п’ять наслідків:
  • Це призведе до скорочення світової торгівлі, обсяги якої різко знизилися після світової фінансової кризи, а також завершить процес глобалізації, який почався після Другої світової війни і приніс чимало користі країнам, що розвиваються, зокрема, сформував великий середній клас в таких країнах як Китай і Бразилія.
  • Світовий ВВП, який так і не відновився після кризи, у найближчі роки ще трохи знизиться. Про впевнене економічне зростання можна буде забути на невизначений термін, це означає, що більшості розвинених країн доведеться звикати до річного ВВП в діапазоні 1-2% і високого рівня безробіття.
  • Поступово помруть і регіональні угоди про вільну торгівлю, крім того, можна буде констатувати і «клінічну смерть» договору між США і Європою. Мабуть, чиновники з Єврокомісії – єдині, хто ще вірить в те, що в найближчі місяці вдасться прийти до угоди. Підписання ключових угод про вільну торгівлю між регіонами також залишиться в минулому.
  • Це означає, що протекціонізм повернувся – поки в завуальованій формі – що призведе до виникнення нових більш високих торговельних бар’єрів і конкурентної девальвації під час президентства Трампа. Однак ця стратегія вже довела свою неспроможність у 1930-ті, і немає ніяких підстав вважати, що вона спрацює в цей раз.
  • США підтвердить свій намір поступово вийти з Азіатсько-Тихоокеанського регіону, який завжди був традиційною сферою впливу для Америки. У Китаю з’явиться прекрасна можливість посилити своє домінування в регіоні. Ця країна, яка не входить в Транстихоокеанское партнерство, буде відігравати провідну роль в Азії і Латинській Америці, повною мірою користуючись перевагами, які відкриє перед нею вихід Штатів. США поступово повертаються до ізоляціонізму, як це було, наприклад, у 1920-ті роки.
Чим це обернеться для фінансових ринків, складно визначити. Однак зниження темпів зростання світової економіки, скорочення припливу іноземного капіталу на ринках і потенційні торгові обмеження в довгостроковій перспективі ніколи не подобалися фондовим ринкам.
Зараз вони добре орієнтуються, тому що вартість фінансових активів, як і раніше, визначається монетарною політикою ФРС і ЄЦБ. Однак на певному етапі тривале слабке економічне зростання позначиться на фінансових результатах компаній і, як наслідок, на динаміці світових фондових індексів.
Крістофер Дембик, глава макроекономічного аналізу Saxo Bank
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас