Ставки нижче нуля? Європейці все одно зберігають гроші в банку — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ставки нижче нуля? Європейці все одно зберігають гроші в банку

Кредит&Депозит
981
Після багатьох років політики стимулювання, якої дотримувалися центробанки, більшість європейців все ще хочуть зберігати надлишок коштів на ощадних вкладах, навіть якщо за ним пропонується нульова процентна ставка. Про це повідомляє Bloomberg з посиланням на дослідження найбільшого в Європі колекторського агентства Intrum Justitia.
Його голова Мікаель Еріксон говорить: «Після фінансової кризи люди — навіть якщо вони не багаті — відчули необхідність створити якусь подушку безпеки. Звичайно, вони кладуть гроші на рахунок не через фантастичні прибутки. Значить, мова йде скоріше про відчуття захищеності, яке дає наявність грошей на банківському рахунку».
Близько 69% європейців кладуть заощадження на рахунок в банку, випливає зі звіту Intrum Justitia про витрати європейських споживачів в 2016 році. Дослідження базується на опитуванні приблизно 21 тис. осіб, проведене у вересні в 21 країні.
Ставки нижче нуля? Європейці все одно зберігають гроші в банку
26% європейців зберігають надлишок коштів у готівці. 16% володіють акціями, 14% вкладають кошти в інвестфонди, по 8% — у нерухомість та в облігації.
У Данії і Швеції, де ставки ЦБ від’ємні, майже 80% населення тримають гроші в банках. У Франції, Великобританії та Нідерландах ця цифра перевищує 80%.
На «гідне життя»
Однак занепокоєння викликає те, що, згідно з дослідженням Intrum Justitia, навіть після кількох років сильної монетарної підтримки багато європейців замислюються, не були б вони багатшими, живучи в якомусь іншому місці.
В Європі 24% сказали, що хотіли б переїхати, щоб не відчувати труднощів через тяжке становище своєї країни. Близько 27% опитаних вважають, що в якийсь момент не зможуть платити за своїми боргами, а 58% відчувають, що їм не вистачає грошей на «гідне життя».
У Великобританії 29% опитаних у віці від 18 до 24 років сказали, що думають про виїзд з країни, можливо, через рішення країни покинути ЄС. Роком раніше тільки 13% молодих британців говорили, що хочуть залишити країну.
Дослідження також показує, наскільки нестійким стало фінансове становище багатьох європейців за п’ять років боргової кризи. Близько 44% опитаних не змогли вчасно оплатити хоча б один рахунок за останні 12 місяців, в основному через брак коштів. Найгірше йдуть справи в Греції, де платити вчасно за рахунками не можуть 76% домогосподарств.
Центробанкам бракує інструментів для подальшого стимулювання, і політика скорочення витрат, що триває роками, призводить до суперечливих результатів.
Тепер, з урахуванням обіцянки обраного президента США Дональда Трампа запустити інвестиційний механізм з допомогою політики фіскального стимулювання, незрозуміло, що буде далі зі ставками.
Цикл інфляційних витрат міг би підняти ставки, а от економічний спад через міжнародну торгову війну дав би протилежний ефект.
У відповідь на питання про те, чи не варто домогосподарствам вдаватися до більш ризикованих інвестицій, щоб заробити більше, Еріксон попереджає: «Я думаю, людям варто бути консервативними в питанні заощаджень і переконуватися в тому, що вони завжди отримають свій капітал назад. Базову частину заощаджень варто розміщати так, щоб не ризикувати капіталом, і в сьогоднішній ситуації з низькими ставками не варто надто турбуватися, якщо ставка за вкладом не висока».
За матеріалами:
bloomberg.com
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас