Україна зібрала рекордний урожай, але хліб може подорожчати — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Україна зібрала рекордний урожай, але хліб може подорожчати

Аграрний ринок
1000
Українські аграрії йдуть на рекорд – за даними Мінагрополітики і продовольства, в цьому році буде зібрано 64 млн т зернових.
Це найбільша кількість врожаю за роки незалежності України і на мільйон тонн більше, ніж попередній рекорд 2014 року. Експерти агроринку кажуть, що такі врожаї скоро стануть нормою, оскільки зараз сільське господарство на підйомі.
Це підтверджує і уряд. Днями прем’єр Володимир Гройсман заявив, що в наступному році 1% від ВВП буде реінвестувати в аграрний сектор. “Це 5,5 млрд грн, які ми направимо на підтримку тваринництва, садівництва, ягідництва. Ми хочемо підняти і відродити сільськогосподарське машинобудування в нашій країні”, – зазначив прем’єр. На жаль, навіть суперврожай не знизить ціни на хліб і бакалію. Причина – девальвація гривні.
ЩО ЗІБРАНО. На сьогодні зібрано всі зернові культури, крім кукурудзи (залишилося 20%) і сої (залишилося 5%), але до кінця листопада їх повинні скосити. Загальна кількість зерна по культурах (а це пшениця, ячмінь, кукурудза і жито) змінився ненабагато.
Хіба що зібрали на 13% більше ячменю, на який зараз зростає попит в світі, оскільки він дешевше пшениці. З допоміжних культур (пшоно, бобові, гречка) хорошим урожаєм порадувала гречка. Її зібрали майже на 40% більше, ніж в минулому році, або 191 тис. т. Цього вистачить, якщо навіть кожен українець буде їсти гречану кашу щодня.
ЩО ПРОДАМО. Як розповів нам аналітик інформкомпанії “ПроАгро” Ярослав Левицький, в 2016-2017 маркетинговому році (з 1 липня поточного року по 30 червня наступного року), за їхніми прогнозами, аграрії продадуть за кордон приблизно 37,5-38 млн т зерна або дві третини врожаю.
У Мінагропроді ж назвали цифру експорту в 40 млн т. “Експорт пшениці очікується на рівні 14,5 млн т, рік тому було 16,5, ячменю – 4,5 млн т або на 100 тис. т більше, кукурудзи – до 18 млн т проти 16,5 млн т в минулому році”, – говорить Левицький. На жаль, ціни на зерно зараз нижчі, ніж рік тому: тонна пшениці (у порту з навантаженням на судно) коштує зараз в середньому $ 180 за тонну (було $ 200), ячменю – $ 160 (було $ 185), кукурудзи – $ 168 (не змінилася). Причина в тому, що в світі теж високий урожай на зернові та пропозицій на зерновому ринку більше.
ЦІНИ НЕ ВПАДУТЬ. Незважаючи на високий урожай, експерти не обіцяють значного здешевлення бакалії. “Крупи люди купують і за нинішніми високими цінами (гречка коштує 26-27 грн, кг, пшоно – 11-12 грн), – говорить Левицький, – тому аграрії не віддають товар задешево, а намагаються продати з хорошим прибутком. До нового року ціни на бакалію залишаться стабільними, а в січні можуть піти вгору”. А гендиректор Української торгової асоціації Ігор Кишко, навпаки, впевнений, що подорожчання круп не буде.
“Зараз серед постачальників – висока конкуренція, і при гарному врожаї пропозиція теж очікується велика. При нинішніх дорогих енергоносіях може виявитися, що продати зараз оптом ту ж тонну гречки на кілька сотень гривень дешевше буде вигідніше, ніж витрачати гроші на її зберігання взимку”, – сказав нам Кишко.
Експерти: “хліб може подорожчати на 15—18%”
Хліб може подорожчати на 15-18%, перш за все, соціальні сорти. Як роз’яснили нам у Всеукраїнській асоціації пекарів, вартість борошна в ціні готового виробу – всього 40%. “З січня ціни на пшеничне борошно зросли на 14%, борошно другого сорту – на 17%, житнє – на 21%, на сіль – на 17%, на масло і дріжджі – на 7%, – говорить президент асоціації Володимир Череда. – На 29,5% подорожчала електроенергія, на 10,4% – перевезення. А хліб подорожчав всього на 5%”. Якщо ціни піднімуть, то, наприклад, батон обійдеться в 7,5-8 грн замість 6-7 грн за буханець.
Президент Украналітцентра Олександр Охріменко визнає, що розрахунки пекарів близькі до реальності: “Знизити ціну на зерно можуть лише його інтервенції з Аграрного фонду, але його не закупили навесні, тому що держбюджет не виділив грошей. Вихід тепер тільки в дотаціях хлібокомбінатів з місцевих бюджетів”.
Олександр Панченко
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас